A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Почесне звання України «Мати-героїня»

Дата: 10.02.2020 14:22
Кількість переглядів: 5183

     Відповідно до Закону України «Про державні нагороди» почесне звання України є державною нагородою і є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.
 

     Присвоєння почесного звання «Мати-героїня» провадиться Указом Президента України; вдруге та посмертно не провадиться.

     Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

     Присвоєння зазначеного звання надається тим жінкам, які відмінно виконали свій материнський (батьківський) обов’язок щодо виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювали належні умови для розвитку її природних здібностей, поважали гідність дитини, готували її до самостійного життя та праці.

     Згідно з порядком представлення до почесних звань висунення кандидатур до присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидатки, у трудових колективах установ, організацій, підприємств.

     Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити сільська (селищна) рада.

      Жінка подає заяву щодо підготовки потрібних документів на порушення клопотання в органи місцевого самоврядування. Саме звідси починається збір, обробка інформації, підготовка і винесення основного рішення — підтримати кандидатуру на висунення на здобуття почесного звання «Мати-героїня» чи відмовити. Якщо ж жінці відмовили, то має бути зазначено причину такого рішення.

   Багатодітній матері до заяви також потрібно такі документи:

  • копії паспорта багатодітної матері (1,2,3,10 та 11) (4 примірники);
  • копії ідентифікаційного коду (4 примірники);
  • копії свідоцтв про народження дітей (4 примірники);
  • якщо дитина померла, копія свідоцтва про смерть та довідку про причину смерті

(4 примірники) :

  • довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку), в яких вказувати дату видачі (+ 3 копії);
  • характеристики з місця роботи кожної дитини, яка працює, в яких вказувати дату видачі (+ 3 копії);
  • характеристика на матір (для працюючих жінок) (+ 3 копії);
  • довідку з ювенальної поліції, що діти не перебувають на обліку правопорушників

(з 8 до 14 років):

  • копії дітей про загальну середню освіту та незакінчену загальну середню освіту (підтвердження того, що діти виховувались в сім’ї, а не в інтернатному закладі) та інші навчальні заклади. (+ 3 копії)

     У разі, якщо дитина навчалась у спеціалізованому інтернатному закладі з об’єктивних причин (хвороба дитини), брати довідку про те, що мати приймала участь у її вихованні та забирала додому на святкові, вихідні дні та канікули.

     У разі одруження дітей та заміни прізвищ надавати копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу (у даному випадку це стосується дочок).

     У випадку зміни прізвищ матері, надавати їх підтвердження (копії свідоцтв про шлюб, копії свідоцтв про розірвання шлюбу або виписка із РАГСу).
 

     Перелік документів, які необхідно подати до відповідного центрального органу для подання присвоєння почесного звання «Мати-героїня»:

  • лист на ім’я керівника відповідного центрального органу про порушення клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня»;
  • нагородний лист встановленої форми від організації, установи і району, який подає кандидатуру (4 примірники);
  • рішення сесії/виконкому (4 примірники).

     Довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, не знятої чи не погашеної судимості громадян України, характеристик на членів сім’ї дійсні шість місяців.

     На основі всіх зібраних документів органами місцевого самоврядування складається нагородний листвідповідно до форми, затвердженої рішенням Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України від 17.03.2003 року; чітко вказуються адреси проживання дітей (окремо по кожній дитині).
 

     Обов’язкова інформація у нагородному листі кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»:

  • про відсутність фактів судимостей у жінки-кандидата;
  • про відсутність фактів судимостей у кожного з дітей;
  • дата народження дітей;
  • про освіту кожного з дітей (де навчалися, який заклад закінчили);
  • про відсутність перебування кожного з дітей в інтернатних закладах;
  • місце роботи;
  • як характеризуються в робочому колективі;
  • якою громадською діяльністю займалися чи займаються;
  • особисті досягнення, успіхи.

     ПОСЛІДОВНІСТЬ. Після прийняття рішення виконавчого комітету сільської/селищної ради щодо присвоєння жінці почесного звання України «Мати-героїня» разом клопотанням про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» пакет документів подається до райдержадміністрації, яка їх вивчає впродовж місяця з дати надходження.

     Надалі опрацьовані документи, разом із клопотанням на голову облдержадміністрації, подаються до обласної державної адміністрації.

    Обласна державна адміністрація відправляє нагородний пакет документів на попереднє погодження до Міністерства соціальної політики України, після чого – до Адміністрації Президента України для прийняття остаточного рішення про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», де їхній розгляд може тривати рік, а то й більше.

     Які найчастіше виникають труднощі в оформленні документів?

    Досить часто це неправильне оформлення, відповідність документів. Перепоною може стати навіть одна літера/цифра в нагородному листі, орфографічні помилки, не вказана причина смерті, відсутність свідоцтва про народження дитини і т.д.

     Випадки відмови в отриманні звання

Так, причиною такого рішення може бути те, що діти були засуджені умовно або перебували у місцях позбавлення волі, а також без поважних причин виховувалися в закладах інтернатного типу або перебували під опікою, або народження та проживання за кордоном (найчастіше), вчинення суїциду одного з дітей. Але ці умови не прописані в законах, проте цього вимагає Комісія державних нагород та геральдики Адміністрації Президента України.

    За який період часу розглядаються подані документи?

Згідно із Законом України «Про звернення громадян» та Указом Президента України від 02.07.2016 року № 284/2016 «Про внесення змін до Положення почесні звання України», клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня», що порушуються органами місцевого самоврядування згідно із заявою жінки, яка претендує на присвоєння такого почесного звання, розглядаються відповідними місцевими державними адміністраціями протягом місяця з дати надходження такої заяви (протягом місяця кожною структурою).

    Для того, щоб отримати винагороду, жінка, якій вже присвоєно почесне звання, або уповноважена нею особа подає до органів праці та соціального захисту населення лише заяву про виплату винагороди, де зазначено спосіб виплати (через відділення поштового зв’язку або на особовий банківський рахунок) та копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я, по-батькові, місце реєстрації.

     Копію посвідчення про присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» подавати не треба.

     Після подачі всіх документів орган соціального захисту формує особову справу, до якої додає ксерокопію Указу Президента України про присвоєння жінкам почесного звання «Мати-героїня».

     У разі, якщо жінка самостійно не може подати пакет документів із певних причин, то замість неї до райдержадміністрації може звернутися уповноважена особа з нотаріально засвідченим документом, що підтверджує її право представляти жінку, якій присвоєно почесне звання.

     Одноразову винагороду в десятикратному розмірі прожиткового мінімуму жінці, якій присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», виплачує орган праці та соціального захисту населення за місцем її реєстрації, після подання відповідної заяви, одразу всією сумою. У 2018 році сума виплати становитиме  17 тисяч 620 гривень.

   Особі, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень