Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Якісна профілактика є запорукою збереження життя

Дата: 16.09.2024 14:29
Кількість переглядів: 63

Фото без описуОдна із нагальних проблем нашого суспільства - є проблема суїциду або його спроб серед підлітків та молоді, що ще більш загострюється внаслідок травмуючих подій, обумовлених збройною агресією російської федерації.

Підлітковий період життя людини є найбільш бунтівним і ризикованим.

У такий період заклад освіти відіграє значно важливішу роль, адже вчителі впливають на формування відповідальної поведінки учнів, можуть інформувати їх про ризики, організовувати надання підтримки та допомоги. Спілкуючись з кожним учнем і кожною ученицею, мають можливість визначити ймовірні ризики та запобігти їм.

Профілактика суїцидальних дій у дитячому середовищі є комплексним завданням, виконання якого можливе тільки за ефективної взаємодії педагогів та батьків. Завдання освітян - робити все, аби сучасні діти могли навчатися без страху і насилля, отримувати ціннісні життєві навички, які відповідають світу, що змінюється.

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо керівникам закладів освіти:

  • налагодити та підтримувати партнерство з батьками;
  • активізувати роботу щодо формування в закладах позитивного психологічного клімату, дотримання заходів із психосоціальної підтримки (створення атмосфери безпеки, спокою, приналежності, умов для віри у власні сили та впевненості у собі здобувачів освіти);
  • активізувати роботу соціально-психологічних служб у частині діагностичної, консультативної та просвітницько-профілактичної роботи;
  • запровадити у закладах впровадження «години психолога/соціального педагога», а також факультативні курси, спрямовані на стабілізацію та зміцнення психічного здоров’я всіх учасників освітнього процесу;
  • проводити для учнів тематичні виховні години, бесіди, диспути, тренінги з формування ціннісного ставлення до життя;
  • запровадити батьківські лекторії щодо вивчення психологічних та вікових особливостей дітей та підлітків;
  • провести батьківські збори, у тому числі в онлайн форматі, з метою підвищення відповідальності батьків за виховання дітей, формування в родинах здорового, позитивного психологічного клімату з метою попередження скоєння суїцидів та навмисних самоушкоджень.

Разом з тим інформуємо про безкоштовний психологічний онлайн- тренажер для підлітків, який створений у межах співпраці між Управлінням ювенальної превенції Нацполіції України та благодійною організацією «БФ

«HappyMind.Help», що розміщений за посиланням: https://happymind.help/teen. Тренажер містить розділи із вправами для різних вікових категорій, тож може стати у пригоді навіть дорослим, рекомендований вік для самостійного його використання підлітками – від 13-14 років.

 

Для учнів молодшої вікової категорії (7-12 років) рекомендується використання тренажера разом із законними представниками чи фахівцями із психологічного здоров’я.

Запропоновані тренувальні вправи мають профілактичний ефект для самостійного поліпшення психологічного здоров’я. Розроблені завдання дають змогу покращити психологічний стан зокрема у разі таких проблем:

  • початкова депресія (втома, погіршення стану здоров’я, злість і дратівливість тощо);
  • стрес, пригніченість;
  • тривожність (емоційне хвилювання);
  • апатія (відсутність почуттів);
  • сум (невеселий важкий настрій);
  • порушення сну.

Важливим аспектом є інформування учасників освітнього процесу щодо діяльності гарячих ліній, громадських та державних організацій та доступу до їх послуг, в тому числі функціонування:

Національної дитячої «гарячої лінії» 116 - 111 (цілодобово), телефону довіри організації «People in Need» 0 800 210 160 (цілодобово), онлайн- платформи «Розкажи мені», де цілодобово надається безкоштовна допомога https://tellme.com.ua/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень