Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Аналіз води з артезіанських свердловин: важливі аспекти

Дата: 24.07.2024 15:27
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Артезіанська свердловина

Глибина таких свердловин від 100 до 1000 метрів від поверхні землі. Вона видобуває воду з найчистіших підземних джерел. Вони знаходяться дуже глибоко в горизонті, їх крайній шар - це вапняк. Як відомо шар вапняку був сформований більш 66 мільйонів років тому. Так само варто зауважити, що води цього горизонту є не скрізь. Періодично ці води пробиваються під тиском на поверхню землі - так з'являються артезіанські джерела. Принцип роботи артезіанських свердловин відрізняється лише глибиною. Склад артезіанської води підходить для вживання людиною. Але крім того, що можливість пробурити артезіанську свердловину є далеко не у всій місцевості, у неї є ще один мінус. Що б пробурити таку свердловину потрібно отримати дозвіл, який видається дуже строго, і відповідні органи дуже строго перевіряють місцевість і якість такої води.

Особливості свердловинної води

Почнемо з того що чистка свердловини води необхідна. Найчастіше свердловинну воду треба відчищати від марганцю, сірководню і заліза. Такі сполуки при окисленні переходять в нерозчинну форму і впливають на органолептичні властивості води. До того ж, підземна вода не насичена киснем і її потрібно відфільтрувати від твердих частинок і окислити. Вода зі свердловин може мати такі властивості: специфічні запахи, смаки, кольори, бути жирною і залишати кольоровий наліт на сантехніці. Давайте детально розберемо кожне з цих властивостей.

Колір води. Коричнева, сіра і чорна вода зі свердловини найчастіше це наслідок підтоплення приямку свердловини. Таке відбувається через розгерметизацію труби, низького розташування насоса, дощу, танення снігу тощо. У слідстві перерахованих вище причин вода змішується з мулом і глиною. Часто це проблема вирішується промиванням свердловини або прокачуванням. Якщо така проблема з'явилася після буріння, то ймовірно її пробурили в муловій зоні. Якщо це так, то доведеться бурити нову свердловину. Крім того, сірою або коричневою вода може бути через аномальний вміст марганцю або заліза, а іноді і того і іншого. У такій ситуації допоможе установка водоочисної системи.

Запах води. Якщо вода має затхлий, гнилий аромат або запах каналізації це говорить про те, що свердловина забруднилася мікроорганізмами. Причиною може бути потрапляння фекальних вод в свердловину або розмноження мікроорганізмів у воді. Цю проблему вирішує знезараження свердловини і відкачування води.

Якщо у воді присутній запах тухлих яєць це говорить про наявність у воді сірководню. Якщо вода смердить рибою це означає що у воді присутні природні органічні сполуки. Найчастіше це метілізоборнеол і геосмін. Найсильніше вода збагачується цими сполуками в період цвітіння води. Так само інші запахи в воді говорять про порушення її складу. Рішенням цих проблем є фільтри з активованим вугіллям, але якщо ви хочете вживати таку воду, то не обійтися без системи зворотного осмосу.

Смак води. Солоний смак означає що в воді підвищена кількість солей жорсткості. Металевий смак - означає у воді підвищену кількість марганцю і заліза. Присмак лугу говорить про високий показник лужності води. Гіркий смак обумовлений наявністю в воді сірчанокислого магнію, натрію, заліза алюмінію і надлишку вапна. Якщо вода на смак як мильна значить в ній вуглекислий натрій. Якщо вода солодка в ній двовуглекисла сода. Якщо вода викликає першіння терпкість і сухість у роті це говорить про наявність стиролу. Всі ці ознаки говорять про те, що вода не придатна для пиття і вимагає ретельної очистки. Найкраще для такої води підходить система зворотного осмосу.

Жирна вода. Причиною появи маслянистої плівки на поверхнях раковин, ванн та іншої сантехніки є органічні забруднення. Це може бути обумовлено попаданням у воду бензину, машинного масла і дизпалива з поверхні землі. Рішень цієї проблеми декілька: прокачування, поглиблення свердловини або очистка води.

Кольоровий наліт від води. Марганець і залізо - це характерні з’єднання для води зі свердловин. У наземних водоймах таких домішок немає через те, що вони швидко окислюються на повітрі до нерозчинних домішок та або поглинаються мікроорганізмами, або осідають на дно. Якщо така вода жорстка, при висиханні на поверхні вона утворює вапняний наліт. Якщо він рудого кольору - це говорить про наявність у воді заліза, і якщо він чорного кольору, то це марганець. Так само якщо це суміш заліза і марганцю, то наліт буде бордовий.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень