Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

До уваги сільськогосподарських підприємств, фермерів та громадян, які обробляють землі сільськогосподарського призначення.

Дата: 02.07.2024 11:12
Кількість переглядів: 79

Фото без описуФото без опису

Великоплосківська сільська рада повідомляє, безпечні жнива - це жнива без втрат!

Нагадуємо про заборону спалювання стерні та жнивних залишків. Також забороняється  використання тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами - для запобігання потрапляння соломи на випускний колектор двигуна, заправляння збиральної техніки в хлібних масивах, заправляння машин у нічний час у польових умовах.

ДСНС України суворо попередили про заборону паління на полях під час жнивних робіт, а також використання відкритого вогню на місцях, де збирають та зберігають врожай.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підготувала перелік простих правил, що допоможуть врятувати хліб від вогню під час жнив.

Перелік правил від ДСНС України для проведення безпечних жнив:

- Поле варто оборати смугою, не менше 4 м в ширину, та становити біля нього попереджувальні знаки.

- У період збирання врожаю заборонено спалювати стерню та розпалювати багаття на полях.

- Перед роботою потрібно перевірити справність зернозбиральної техніки.

- На кожному комбайні повинною бути не менше 2 вогнегасників та справний іскрогасник.

- На полі має бути трактор з плугом та бороною, а також бочка з водою на випадок пожежі.

Самовільне спалювання стерні та жнивних залишків несе небезпеку та наносить шкоду навколишньому середовищу, забруднюючи атмосферу. Тож за недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність. Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Увага! 3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень