Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

5-річчя діяльності громади . День другий. Якісна та безпечна освіта для дітей громади

Дата: 02.07.2024 08:52
Кількість переглядів: 299

Освіта є одним із найважливіших напрямків державної політики України, стратегічним ресурсом соціально-економічного, культурного й духовного розвитку суспільства. Тому створення освітнього простору, сприятливого для успішного навчання, повноцінного особистісного зростання здобувачів освіти та інших учасників освітнього процесу, є нагальною потребою сьогодення.

Пріоритетними напрямками роботи виконавчої влади Великоплоскіської сільської ради є створення безпечних та  комфортних умов для якісної освіти дітей нашої громади.

Освіта для всіх дітей.

Функціонування освітньої галузі Великоплосківської громади з 2019 по 2024 рік забезпечували: Великоплосківський опорний заклад освіти - ліцей, Тростянецька гімназія з початковою школою, Новосавицька гімназія з початковою школою, Слов’яносербська гімназія з дошкільним відділенням та початковою школою.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

На території громади діє два заклади дошкільної освіти, в яких дошкільною освітою охоплюється кожного року  біля 50 вихованців.

Загальною середньою освітою охоплюється 100%  дітей шкільного віку.

 

Навчання в очному форматі.

Станом на 01.09.2022 року в умовах дії правового режиму воєнного стану забезпечено роботу закладів освіти в очному форматі: підготовлено відповідну нормативну документацію(акти готовності закладів освіти та паспорти споруд цивільного захисту населення найпростіших укриттів); разом з Державною службою надзвичайних ситуацій було проведено навчання та семінари, щодо дотримання норм у сфері цивільного захисту, опрацьований алгоритм дій при отриманні сигналу «повітряна тривога»; закуплено та доставлено обладнання для найпростіших укриттів відповідно до затвердженого переліку; ведеться облік захисних споруд закладів освіти сільської ради.

Потужним мотиватором в житті вчителя є діти , які потребують навчання в безпечному освітньому просторі, саме тому з початку 2022р. розпочато роботу з облаштування укриттів , забезпечення їх безперебійним енергопостачанням , інтернетом ,створення комфортних умов під час перебування у вказаних приміженнях.  Було закуплено акамулятори , тепловентилятори , стабілізатори напруги,  господарчі та будівельні товари тощо. Що надало можливість облаштувати укриття і отримати дозвіл на проведення навчання в очному форматі.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Перевезення учнів.

Організація регулярного безоплатного перевезення учнів та педагогів до навчальних закладів і додому є складовою забезпечення освітнього процесу в закладах освіти.  За межею пішохідної доступності проживають учні,  які користуються безкоштовними послугами перевезення, яке здійснюється з нещодавно трьома шкільними автобусами.

З метою виконання вимог законодавства щодо забезпечення у сільській місцевості регулярного безоплатного підвезення до місця навчання і додому учнів та педагогічних працівників, враховуючи географічну складову мережі закладів освіти, збільшення кількості учнів що потребують перевезення, в рамках реалізації державної цільової соціальної програми «Шкільний автобус»  опорний заклад Великоплоскіської громади  в 2023 році отримав новий шкільний автобус вітчизняного виробництва марки «Еталон». Відповідно до рішення сесії сільської ради від 23.06.2023 року№ 1029-VIII для закупівлі шкільного автобусу здійснено співфінансування у розмірі 1 млн.грн. з місцевого бюджету та 2 млн. грн. з обласного бюджету.

Фото без опису

Повноцінне здорове харчування вихованців.

Одним із вагомих завдань виконавчого комітету було та залишається забезпечення повноцінного здорового харчування дітей закладів освіти сільської ради, з метою реалізації вказаних завдань, відділом освіти, культури, молоді, спорту та туризму розроблено та погоджено Стратегію розвитку мережі харчоблоків закладів освіти громади, розраховано потужності харчоблоків, передбачено створення 2 опорних харчоблоків включаючи в себе потреби модернізації приміщень а також існуючого обладнання відповідно до норма чинного законодавства. Відтак на даний час закуплено вентиляційні витяжки, столи, стелажі духову шафу, багатофункціональні електричні плити, оновлено посуд закладів освіти. Крім того проведено капітальний ремонт приміщення роздачі готових страв Великоплосківського ліцею та Новосавицької гімназії, на даний час проводиться підготовка приміщень Тростянецької гімназії - харчування у закладах дошкільної та загальної середньої освіти здійснюється  відповідно до Законів України, Постанов Кабінету Міністрів, наказів та листів Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки, наказів та листів Міністерства охорони здоров’я України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Також слід зазначити, що за рахунок сільського бюджету проводиться харчування усіх категорій дітей територіальної громади. Вартість харчування у дошкільних навчальних закладах на даний час становить 45 грн. на одну дитину в день, з них – 25 грн. із місцевого бюджету і 20 грн. батьківської плати. Батьківські кошти за харчування учнів у дошкільних навчальних закладах надаються безготівково (шляхом перерахування). Вартість харчування на одну дитину у загальноосвітніх навчальних закладах становить 45 грн. у день.

 

Фото без опису

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, в якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувалося раніше , а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті.

Не оминуло це і заклади освіти нашої громади . Велика увага приділяються оснащенню класів НУШ і їх фінансуванню . Великоплосківською сільською радою виділено кошти на поповнення матеріально-технічної бази , оновлення освітнього середовища з метою створення умов для ефективного навчання дітей громади -  майбутнього України:

закупівля мультимедійного обладнання для НУШ

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 оновлення меблів кабінетів початкової та середньої школи;

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

 

оновлюються програмні та технічні засоби навчання;

Фото без опису

оновлення компʼютерної техніки закладів освіти;

проведення ремонтних робіт учбових класів та  будівлі закладу освіти;

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

спортивних залів

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
 

  капітальні ремонтні роботи початкових класів закладів освіти

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

За сприяння Департаменту освіти і науки ВДА в січні 2023 року на ЗЗСО Великоплосківської сільської ради було отримано 23 ноутбуки (Laptop) та 4 SchoolBox (наборів шкільного приладдя) від Організації Обєднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Інклюзія

Сьогодні активно впроваджується інклюзивна освіта у школах України. Встановлено, що інклюзія є провідною тенденцією в розвитку системи освіти в усьому світовому співтоваристві. Сформульовано комплекс взаємопов’язаних чинників, спрямованих на активізацію розвитку інклюзивної освіти в Україні. Адже в її основі лежить індивідуальний підхід до кожного учня, що є актуальним сьогодні у демократичному суспільстві.

Заклади освіти Великоплосківської сільської ради теж працюють в цьому напрямку.

 З метою забезпечення рівного доступу до освіти дітей з різними рівнями труднощів, організації роботи з такими дітьми , емоціанального розвантаження   за рахунок місцевого бюджету для інклюзивних класів Великоплосківського ОЗО -ліцею  були закуплені: дидактичні матеріали , сухий басейн, стіл для малювання піском  на загальну суму 30 000 грн. (100% від запланованої суми) 

Фото без опису

Фото без опису

 

Робота з обдарованими дітьми.

Змістовному дозвіллю учнів в позаурочний час сприяла організація роботи гуртків на базі загальноосвітніх шкіл ОТГ. У закладах освіти працює 10 гуртків, якими було охоплено майже 50% учнів. Це гуртки природничого, інформаційно-технічного, краєзнавчо-історичного художньо-технічного та художньо-естетичного профілів.

Незважаючи  ні на що  навчання і виховання дітей продовжувалося. І ми з гордістю можемо сказати, що всі 5 років заклади освіти вдало проводили безліч заходів  та конкурсів. Серед них треба визначити  такі традиційні, як « Щедрість рідної землі», Всеукраїнський колоквіум «Космос. Людина. Духовність» («Космічні фантазії»), « Знай, люби свій край», «Природоохоронна акція « Ялинка»». Ці конкурси завжди були улюблені для дітей і щороку наші учні займали призові місця не лише в громаді та районі, а й області.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Учні закладів освіти приймали участь в районних та обласних етапах Всеукраїнської учнівської олімпіади з навчальних предметів. Призерів районних та обласних етапів олімпіад було нагороджено Грамотою Великоплосківської сільської ради та цінним подарунком. Урочисте вручення проходило за участю Великоплоскіського сільського голови Івана БАТУРІНА та начальника відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Володимира ЯРОЧКІНА на святі Останнього дзвоника в закладах освіти. «Преміювання» призерів здійснювалось згідно Комплексної програми розвитку освіти Великоплосківської сільської ради на 2024-2026 роки, яка була затверджена 22 грудня 2023 року №1138-VIII рішенням сесії  Великоплоскіської сільської ради.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


 

Національно-патріотичне та естетичне виховання в закладах освіти.

Велика увага приділяється в закладах освіти національно – патріотичному вихованню, а саме традиційними стали такі заходи, як:

«День Конституції України» , «День державного прапору України», «День незалежності України», «Різнобарвна Одещина» , «Тематична лінійка до Дня Миру» , « Заходи до  відзначення Дня Бабиного яру», «Заходи до Дня захисників та захисниць України «, « День визволення України від фашистських загарбників», «Всеукраїнский радіодиктант єдності», «День української мови та писемності», Конкурс Тараса Шевченка, « День Гідності та Свободи»,  «День Збройних сил України», національно-патріотична гра «Сокіл»(«Джура»), зустрічі з військовими ЗСУ.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

На виконання наказу відділа освіти, культури, молоді, спорту та туризму Великоплосківської сільської ради Роздільнянського району Одеської області 15 травня 2023 року на території села Великоплоске було організовано та проведено районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Участь приймали рої закладів освіти Роздільнянського району. Рій «Січ» Великоплосківського ОЗО-ліцею зайняли почесне друге місце і показали високий рівень фізичної підготовки  

Фото без опису

Вихованці із задоволенням приймають участь у спортивних змаганнях та флешмобах патріотичного змісту, готують відеопроєкти та популяризують сучасних українських письменників.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Протягом 2022-2023 року в закладах освіти пройшли благодійні заходи на підтримку ЗСУ та пройшов збір коштів у Великоплосківському ОЗО-ліцею та Тростянецькій гімназії на закупівлю матеріалу та проведення робіт по встановленню меморіальної дошки  загиблим військовим ЗСУ Андрію ЖУПАНОВУ та Івану БАЄВУ на будівлі закладу освіти, де вони навчались. Урочисте відкриття меморіальної дошки загиблим героям проведено за участю  сільського голови, представників ЗСУ, родичів загиблих.

Фото без опису

Фото без опису

 

В дні вшанування пам’яті захисників України, які загинули захищаючи територіальну цілісність та незалежність України,  проходить урочисто покладання квітів та проводяться хвилини мовчання біля меморіальної дошки загиблих військових-односельців.

 

 

Для розвитку  спорту велика увага приділяється залученню учнівської молоді до фізичної активності , здорового способу життя. Здорова дитина- здорова і міцна нація.

З цією метою постійно працюють спортивні гуртки ,  оновлюється спортивний інвентар , проводяться поточні ремонти в  спортивних  залах закладів освіти.

Фото без опису

Фото без опису

Значними подіями для вихованців спортивних гуртків були поїздки щодо участі у змаганнях з футболу до Буковелю(Івано-Франківська область). Фінансування заходів проходило за рахунок місцевих коштів, згідно «Програми розвитку фізичної культури і спорту Великоплосківської сільскої ради на 2024 рік».

Фото без опису

Фото без опису

Дякуємо керівництву громади та депутатському корпусу Великоплоскіської сільської ради за підтримку та розвиток вихованці закладів освіти як творчої, самодостатньої, вихованої  особистості .

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень