Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

5-річчя діяльності громади. День перший. Культура - життєва сила громади.

Дата: 01.07.2024 08:27
Кількість переглядів: 414

 

Для створення умов розвитку творчості жителів громади, забезпечення доступності національного культурного надбання протягом 5 років діяла базова мережа закладів культури, яка складається  з 4-х  клубних закладів (Великоплосківський сільський будинок культури, Слов’яносербський сільський будинок культури, Тростянецький сільський будинок культури, Новосавицький сільський будинок культури),з 4-х бібліотечних закладів (з 04 квітня 2021 року КЗ «Публічна бібліотека Великоплосківської сільської ради» та 3 філії –Слов’яносербська, Тростянецька, Новосавицька).

Головне наше досягнення – збереження базової мережі закладів культури протягом 5 років діяльності громади.

  Діяльність закладів культури   спрямована  на  покращення   роботи  галузі та якості  підготовки  і  проведення  культурно-мистецьких  ,  організація та проведення благодійних заходів на підтримку ЗСУ, розвиток національно-патріотичного та естетичного виховання молоді, охорони і  збереження нематеріальної і матеріальної культурної  спадщини,  підвищення  рівня  освіти  і  культури  населення  громади згідно Комплексної Програми  розвитку  культури Великоплосківської сільської ради на 2021-2024 роки «Розвиток культури на території Великоплосківської об’єднаної територіальної громади »( рішення Великоплосківської сільської ради від 24.12.2020 р №57-VIII.), яка була прийнята 24 грудня  2020 року на сесії Великоплосківської сільської ради.

Клубні заклади громади.

 Культурні послуги жителям громади надають творчі працівники Великоплосківського СБК, Новосавицького СБК, Тростянецького СБК, Слов’яносербського СБК.

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Діяльність клубних закладів була спрямована по напрямках:

-Творчий розвиток вихованців та відвідувачів шляхом задіяння їх в гуртках різного направлення: декоративно-ужиткового мистецтва, театрального, вокального, образотворчого мистецтва, літературного, спортивного.

В клубних закладах громади працюють 4 гуртка декоративно-ужиткового мистецтва, 8  гуртків вокального мистецтва, 4 гуртки театрального мистецтва,  2 гуртка образотворчого мистецтва, 2 літературних гуртка , танцювальний гурток «PULSE», 4 гуртка хореографічного мистецтва, спортивний гурток «Футбол», народні колективи.

Для якісної роботи гуртків з місцевого бюджету виділено кошти для закупівлі необхідних матеріалів для творчої роботи дітей та культурних працівників. Вихованці постійно приймають участь в конкурсах всеукраїнського, обласного та районного рівня і займають призові місця.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

- В закладах культури постійно ведеться робота з обдарованими дітьми та заходи щодо розвитку творчої особистості-дитини.

 Вихованці гуртків клубних закладів громади постійно приймають участь   в обласному етапі Всеукраїнського  «Космос.Людина.Духовність»(«Космічніфантазії»), Всеукраїнського фестивалю юнацької та дитячої творчості «Чисті роси», Всеукраїнського мистецького конкурсу «Великодні писанки», Обласного фестивалю читців та моновистав «Співець українського слова», Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край», Всеукраїнському мистецькому конкурсі «Квітуча.Вільна. Незалежна», Міжнародному багатожанровому мистецькому конкурсі «Діти України- майбутнє України», в яких діти показують  свою майстерність виконання вокальних, хореографічних композицій та навики виконання робіт з декоративно-прикладного мистецтва патріотичного направлення.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

- Збереження культурної спадщини рідного краю.

За період діяльності громади створено музейні кімнати в клубних закладах  с. Великоплоске, с. Новосавицьке. Оновлено експонатами давнини музейну кімнату в клубному закладі с. Слов’яносербка. Власними зусиллями працівників культури проведено ремонт приміщень, де зараз зберігаються найдорожчі для нашої історії речі: старовинний посуд та меблі, предмети побуту, архівні документи та фотодокументи. Проведено екскурсії для вихованців клубних закладів та ознайомлення з історією населених пунктів нашої громади.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

У серпні 2020 року - встановлений Поклінний Хрест за ініціативи  Батуріна І.М. в пам'ять про загиблих радянських бійців третього батальйону 161- полку Кишинівської 95-стрілецької дивізії , які в ніч з 5-го на 6-е серпня 1941 року біля території села тримали оборону і вели багатогодинний  та кровопролитний бій з німецько-румунськими військами у роки Другої світової війни. 

Фото без опису

Завдяки  дружнім колективам закладів культури  зроблено  багато корисної роботи з благоустрою рідного краю: озеленення та впорядкування території парків та пам'яток історії. Працівники творчої роботи впевнені, що тільки спільними зусиллями зможемо зробити наш рідний край квітучим та привабливим.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

Протягом 2020-2023 років проведено заходи до пам’ятних дат з історії населених пунктів (День визволення сіл громади від німецько-фашистських загарбників, 80- річчя діяльності бібліотечної системи на території громади, ювілейні дати з відзначення річниці з дня заснування с.Великоплоске, с. Новосавицьке, с.Сов’яносербка, с. Тростянець).

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

До 200-річчя з дня заснування села Великоплоске були відзначені жителі села, стаж праці яких становив більше 40 років, відбулось відкриття музейної кімнати та нової інсталяції . Проведена мистецька виставка майстрів з декоративно-ужиткового мистецтва села Великоплоске.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

- Відзначення державних свят та розвиток національно-патріотичного виховання

До державних свят в закладах культури громади постійно проводяться урочисті заходи, вистави та книжкові виставки  в очному та заочному форматі. До Дня Конституції України, Дня Незалежності України та професійних свят нагороджуються  кращі працівники установ, підприємств, які діють на території громади.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

На території громади проводяться творчі конкурси для вихованців закладів культури національно-патріотичного направлення «Україна очима дітей», «Твої таланти, Україно», «Знай і люби свій край».

- Збереження та розвиток технічного стану будівель закладів культури, оновлення інтер’єру та матеріально-технічної бази.

 

Протягом 2019-2023 років в закладах культури громади проведено часткові капітальні ремонти приміщень та оновлено матеріально-технічну базу.

Восени 2019 року проведено капітальний ремонт актової зали Великоплосківського СБК, встановлено нове освітлення зали, оновлено завіси  сцени.

Фото без опису

 

В 2020 році розпочались ремонтні роботи в Тростянецькому сільському будинку культури. Зроблено капітальний ремонт актової зали, оновлено освітлення та завісу  на сцені , встановлено обігрівачі.  Для проведення культурних заходів, концертів закуплено комплект музичної апаратури(5 мікрофонів, стойки, пюпітри, звукові кабелі, мікшер) на 28 тис. грн. Повністю поновлено електропроводку в актовій залі та  фойє клубного закладу.

Фото без опису

Фото без опису

Проведено капітальний ремонт фойє Тростянецького СБК для проведення мистецьких виставок та театральних вистав до визначних свят та дат.

Фото без опису

Фото без опису

У 2020 році проведено ремонт сцени актової зали Слов’яносербського сільського будинку культури. Закуплено новий матеріал для оновлення завіси та оформлення на сцені на суму 40 тис.грн . Закуплено 5 нових міжкімнатних дверей  на суму 38 тис.грн. та проведено ремонтні роботи щодо  заміни дверей.

Фото без опису

Фото без опису

Протягом 2023 року проведено косметичний ремонт танцювальної зали та вхід до другого поверху будівлі працівниками Слов’яносербського сільського будинку культури та Слов’яносербської філії

Фото без описуФото без опису

 

Завдяки фінансуванню Великоплосківської сільської ради, розпочато перші кроки впорядкування фасаду будівлі Новосавицького сільського будинку культури та прилеглої території. Приводили все до ладу власними силами. Протягом 2023 року  проведено косметичний ремонт  глядацької зали, репетиційної кімнати, сцени, фойє та сходів. На проведення робіт витрачено 76 тис. грн.   На території клубного закладу створено  квітникові клумби, які розкривають творчий потенціал культурного працівника .

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

У приміщенні Великоплосківського сільського будинку культури в 2023 році проведено капітальні ремонти трьох службових кабінетів на суму 193 тис.грн. Закуплено та виконано роботи по заміні дверей на суму 70 тис. Виконано облаштування внутрішнього санвузла та проведено ремонтні роботи .

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

- Заходи щодо безпеки відвідувачів закладів культури

Для безпеки відвідувачів клубного закладу та вихованців закладу освіти с.Тростянець в приміщенні Будинку культури у 2022 році облаштовано укриття цивільного захисту.

Фото без опису

Для вивчення основних правил поводження з вибуховими пристроями, ознайомлення вихованців з алгоритмом дій при пожежі, вибуху було відкрито клас безпеки в приміщенні Тростянецького сільського будинку культури.

 

Фото без описуФото без опису

- Оновлення сценічних костюмів для аматорських формувань клубних закладів

Акцентується увага на естетичному образі учасників художньої самодіяльності клубних закладів. Протягом 2020-2023 років було погоджені сесією Великоплосківської сільської ради клопотання відділу освіти щодо виділення коштів на  придбання сценічного одягу та тканини для пошиття сценічних костюмів для вокальних колективів   Тростянецького сільського будинку культури, Новосавицького сільського будинку культури

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

- Проведення благодійних заходів щодо збору коштів на підтримку Збройних Сил України

З початку вторгнення Російської Федерації на території України учасники художньої самодіяльності  гуртків клубних закладів  громади організовують та приймають участь у благодійних заходах на підтримку Збройних Сил України: благодійні ярмарки(презентували свої роботи для продажу), благодійні концерти до Державних свят України(День Незалежності України, День Державності України, відео-привітання та листи – привітання нашим захисникам. Протягом 2022-2023 років було зібрано біля 130 тис. грн і закуплено необхідні матеріали та речі для військових–односельців.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Основними завданнями щодо розвитку культури на території громади на наступні роки  і надалі залишаються:

  • Розвиток національно-патріотичного виховання та духовної культури громади, долучення населення до волонтерської діяльності;
  • Зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладів культури;
  • Проведення капітальних та поточних ремонтів в закладах культури;
  • Підтримка мистецької творчості, яка забезпечує якісний рівень національної культури та культури Великоплосківської територіальної громади;
  • Збереження культурної спадщини рідного краю.

Вітаємо, нашо громадо, з ювілеєм!

Зичимо здійснення всіх задумів та планів . Вперед до нових звершень і хай надихає нас любов до рідної Батьківшини!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень