Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ШЛЯХ ДОДОМУ від Української мережі за права дитини

Дата: 22.05.2024 10:19
Кількість переглядів: 73

Фото без описуВ травні 2024 року добіг кінця перший етап надважливого проекту для захисту прав дітей та підлітків «ШЛЯХ ДОДОМУ».

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проект, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проект реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine. Також партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини .

Впродовж проектного року Українська мережа за права дитини(УМПД) за підтримки Save the Children in Ukraine повернула 100 дітей було з російської депортації або вивезено з тимчасово окупованих територій України (ТОТ) і возз’єднано з батьками.

За кожною цифрою – доля конкретної дитини та її родини, і весь шлях, який наші фахівці проходять із дітьми і дорослими. Цей важливий досвід і надбання команда УМПД врахує в майбутніх поверненнях.

В межах комунікаційної кампанії «Дитину повернути додому не страшно» УМПД залучає обласні військові адміністрації до інформування мешканців своїх громад: що робити людям, чиїх дітей викрали росіяни, для їх повернення додому.

Впродовж проектного року громадяни України в телемарафоні «Єдині новини» та інших телеканалів могли бачити вироблений спеціалістами УМПД з партнерами соціальний ролик, аби якомога більше людей дізналися про можливість повернення своїх дітей додому (http://surl.li/tnlnd).

Кожному з етапів повернення УМПД присвятили радіопроект «Шлях додому: Як повернути дитину з депортації» (http://surl.li/tnjhs).

В межах проекту фахівці УМПД змогли записати з перших уст лише 18 історій повернення: далеко не всі люди, які повернули своїх дітей, готові говорити на загал, що сталося з ними. Адже пережитий досвід надто болісний, травматичний. Крім того, з міркувань безпеки не всі інтерв’ю стануть публікаціями (http://surl.li/kjlcz).

Майже з двох сотень дітей, яких УМПД з партнерами повернула з примусового переміщення або депортації від початку повномасштабного вторгнення, «публічно свою історію готові розповісти 4 чи 5 дітей. Після кожної такої розповіді дитина зазнає повторної травматизації. Це підтверджують наші психологи», – говорить Дар'я Касьянова, голова правління Української мережі за права дитини.

Справді, діти, які повертаються з депортації або ТОТ, потрапляють не лише в дбайливі руки психологів, соціальних працівників, ювенальної поліції, а й у поле шаленої уваги журналістів, суспільства, міжнародної спільноти.

Тож завдання фахівців – захистити права кожної поверненої дитини, забезпечити її потреби і найкращі інтереси. Зокрема, донести до всіх дорослих, як етично комунікувати з такими дітьми, в який спосіб висвітлювати історію дитини і при цьому не завдавати їй ретравматизації.

Реалізація проекту «ШЛЯХ ДОДОМУ» допомогла УМПД разом з експертами Офіс омбудсмана України та партнерських громадських організацій розробити рекомендації «Етика взаємодії з дітьми, які постраждали внаслідок депортації та/або примусового переміщення» (http://surl.li/tnkns)

За офіційними даними, Україна на сьогодні повернула з депортації й ТОТ 388 дітей. Фахівці, які безпосередньо займаються поверненнями, говорять, що таких дітей 500-600. Дані про 19 546 примусово переміщених дітей, які підтверджує Національне інформаційне бюро України, також значно занижують реальні цифри. Рахунок іде на сотні тисяч.

Згідно вищевказаного – у всіх представників та фахівців проекту попереду ще дуже багато роботи.

Тому – якщо ваша дитина перебуває на території рф або на ТОТ, звертайтеся до Української мережі за права дитини:

за номером 050-015-58-46; через особисте повідомлення у Facebook -   https://www.facebook.com/ukrainianchildrightsnetwork;

на електронну адресу: ucrn.office@gmail.com

Ми допоможемо повернути вашу дитину додому!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень