Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Проблема так званих «шахматок», та шляхи її вирішення

Дата: 17.05.2024 10:52
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

В агропідприємствах, досить часто використовується таке поняття, як індекс цілісності, тобто показник того, наскільки земля, яка обробляється в межах одного поля, є підконтрольна підприємству. Цей показник визначає наскільки поле закрито паями і договорами оренди, адже бувають випадки, коли якісь паї недооформлені або обробляються іншим підприємством.

Визначити наявність «шахматки» на полі досить просто, для цього достатньо зробити винесення меж земельних ділянок в натуру (на місцевості), які перебувають у власності або щодо яких укладені договори оренди.

Проте, визначити наявність проблеми, це лише перший крок для подальшого врегулювання проблеми обробітку таких земель.

На сьогодні, чинне законодавство має всі необхідні інструменти, щоб врахувати право кожної зацікавленої сторони під час вирішення питань суміжного землекористування.

Виходячи з того, що в межах одного масиву, площею 60 га (для прикладу), може бути в середньому 15 ділянок, і враховуючи конкуренцію суб’єктів господарювання, які обробляють ці ділянки, за наслідками укладених договорів оренди просто утворюється «шахматка» із земельних ділянок, обробіток яких є набагато нижчим за ефективністю.

Вирішення питання можливе на 99%, після взаємних домовленостей між усіма зацікавленими особами, про особливості обробітку такого масиву. Агровиробники чи одноосібники просто визначаються між собою, де хто буде обробляти, при цьому зберігають баланс площ.

При врегулюванні таких питань, не варто забувати, що відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України, право власності, а також право користування земельною ділянкою, виникає виключно після державної реєстрації таких прав.

Отже, якщо досягнуто згоди між усіма учасниками щодо використання земель у єдиному масиві, то найкращим варіантом буде укладення договорів суборенди, які підлягають державній реєстрації та не потребують обов’язкового нотаріального посвідчення.

Також, рекомендується створювати схему спільного обробітку масиву, аби не порушувати права інших осіб.

За результатами послідовного виконання, простих на перший погляд, порад, можливо уникнути великих неприємностей, які досить часто закінчуються затяжними судовими процесами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень