Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

«Граємо Шекспіра» - до 460-річчя від дня народження англійсь­кого драматурга, актора і поета (1564-1616)

Дата: 23.04.2024 15:38
Кількість переглядів: 85

2.jpg

  Вільям Шекспір – один із найвідоміших драматургів світу. Він прожив 52 роки, залишивши людству величезні невичерпні скарби: 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і цикл із 154 сонетів. Але й досі цей митець вважається загадковою постаттю.  Невідомо, ким насправді він був – можливо, це псевдонім, який об’єднує  декількох талановитих людей? «Загадка Шекспіра» не дає спокою інтерпретаторам його життя та творчості. Десятки наукових праць розвінчують або підтверджують авторство великих творів, написаних чи не написаних уродженцем Стратфорда-на-Ейвоні. Головне, Шекспір давно став міфом і своєрідним брендом світової культури. Його  п’єси були найважливішими текстами для людства в різні епохи – від минулих століть і до наших днів.

3.jpg

   Шекспірова спадщина продовжує своє життя в багатьох наукових та науково-популярних книгах, статтях і періодичних виданнях. Звертаємо увагу користувачів до публікацій українських дослідників творчості драматурга. Не втрачає актуальності нарис Петра Когана «Вільям Шекспір» (Харків, 1931), де автор підкреслює величезну вагу творів драматурга, бо «в них глибоко охоплені найбільші проблеми, які пекуче хвилюють все нові покоління». У книзі Марії Шарапової «Шекспір в українській літературі» (Львів, 1976) йдеться про процес сприйняття Шекспіра видатними українськими письменниками XIX-XX століть. Наводиться багатий фактичний матеріал – від Шевченка, Франка, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Лесі Українки – до Максима Рильського, Миколи Зерова, Бориса Олійника... Цікаві та важливі матеріали для науковців можна знайти у монографіях Віри Ніканової «Трагедійна картина світу в поетиці Шекспіра» (Дніпропетровськ, 2007) та Марії Габлевич «Світло і Сутінь Шекспірового храму» (Львів, 2019). Юнацькій аудиторії рекомендуємо книгу Валентини Вздульської «Вільям Шекспір» з серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» (Київ, 2018), написаної в захопливій і доступній формі.

   Фонди ОННБ також дають можливість надати користувачам довідкові видання і статті з періодичних видань, ілюстративні та  фактографічні матеріали.

  5.jpg 6.jpg

   Чому трагедії та комедії драматурга й досі йдуть майже на всіх сценах світу? Це тому, що діячі театру зрозуміли: «В творах Шекспіра переплітаються долі всього людства і окремої людини, особисте і суспільне, велич і падіння людей, трагічне і комічне... В його творах ми прагнемо знайти відповідь на вічне своє питання: бути чи не бути?.. А час розставляє свої смислові акценти у виставах...».

    Довга сценічна історія п’єс Шекспіра на одеській сцені. Наприклад, Шекспіріана Одеського українського театру починається з 1934 року спектаклем «Приборкання сварливої» - постановка Ю. Шумського. У різні роки чудові роботи глядачам дарували режисери В. Василько, І. Равицький, Д. Богомазов, КЛІМ з незабутніми виконавцями. В історію театральної Одеси увійшли роботи інших драматичних театрів, а також оперні та балетні спектаклі. Зараз нове звучання шекспірівських текстів ви почуєте у спектаклях Одеського академічного театру ляльок  «Сон літньої ночі» (режисер Є. Резниченко) та «Ромео і Джульєтта» Комік-трупи «Маски» у постановці Г. Делієва.

7.jpg 8.jpg 9.jpg

«Весь світ – театр, і люди в ньому – актори...»

Цей вислів Вільяма Шекспіра залишається актуальним у всі часи!

10.jpg


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень