Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятки історії та культури села Великоплоске

Дата: 18.04.2024 09:07
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Пам'ятки історії та культури села Великоплоске:
- Храм Покрова Божої Матері
- Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господня 
- «Могила невідомому солдатові»
- Пам'ятний знак - поминальний хрест

Храм Покрова Божої Матері

   Храм Покрова Пресвятої Богородиці було збудовано в кінці XIX ст. В 1937 році влада закрила всі три церкви. Ікони, книги, убранство алтаря зникли. Дзвіницю розвалили повністю. Будівлю храму відділи під Будинок культури, меньші будівлі під склад колхозу.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

   При заселенні території с. Великоплоске першими на підводах приїхали чоловіки (старообрядці), привезли з собою розібрану дерев'яну церкву і ікони. Відновили церкву.

  Через деякий час дерев'яна церква в с. Великому Плоскому згоріла від удару блискавки. Населення села вирішило побудувати на цьому ж місці нову кам'яну церкву. Будівництво почали в кінці 30-х років 19 століття і завершили в кінці наступного десятиліття, отримавши в результаті величний храм у вигляді хреста. За іншими джерелами церква побудована в 1872 році, західна сторона і дзвіниця прибудовані в 1906 році, східна сторона і вівтар прибудовані в 1907 році. Також на території села поруч з храмом збудовано ще два та молитвенні будинки.

Фото без опису

   «На покрівлі і на вівтарі були встановлені восьмикінцеві позолочені хрести; спорудили дзвіницю з величезним світло-зеленим куполом, також увінчану великим хрестом. Про богослужіння благовістили 5 дзвонів під куполами. Будівництво цього храму було присвячено святу Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, яке відзначається 27 вересня. Усередині храм був розділений на чотири частини: 1. Вівтар; 2. Клірос, для співочих під час служби; 3. Частина за клірасом, де стоять чоловіки, які не беруть участі в співі псалмів; 4. Притвор для жінок.

Фото без опису

      Під час Другої світової війни, із приходом румунської влади, у селян з'явився шанс відродити напівзруйновану в 1937 році церкву. У вересні 1941 року, отримавши дозвіл, плосковчани почали реконструкцію. Вже через три місяці церква була відновлена, мала вже інший вигляд та в ній почалася служба. Церковні атрибути були втрачені, тому книги, ікони, лампадки, панікадила збирали у селян. Священників у селі не залишилося, тому Прокопій Козадаєв, Сергій Соловйов, Віктор Зюзін і Тимофій Кірєєв вирушили до Бреїли до старообрядницького єпископу для прийняття сану. Так відродилась церква в селі.

    Коли велись роботи по газифікації села, також не минули стороною і церкву — її газифікували. Капітальний ремонт всередині приміщення почали в 2003 році, зовнішній ремонт відбувся у 2004 році. Потім, у серпні 2006 році, демонтували старі хрести та встановили нові. У 2007 — храм перекрили заново. Завдяки депутату Одеської обласної ради М. М. Дерев'янка, у 2016 році на території церкви була викладена тротуарна плитка. Також депутат подарував для храму холодильник (у 2017 р.). З нагоди святкування Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього у 2017 році депутат Одеської обласної ради В.М. Саутьонков подарував для трапезної храму електричну плитку, а також замінив 20 вікон на металопластикові.

  В нині діючому храмі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (с. Великоплоске) в різний час священиками були Іван Ковальов, Сидор Зав’язкін, Петро Колесніков, о. Данило, Сергій Соколов, Прокоп Козадаєв, отці Віктор, Харлампий, Макарій. З 1982 по 2022 рік обов'язки священика виконував о. Агей (Агей Якович Россохацький).    

Фото без опису

  12 травня 2022 року, на 103 році життя, відійшов до Господа настоятель храму в ім’я Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього с. Великоплоске протоієрей Аггей Россохатський - найстаріший священнослужитель Української Архієпископії та православного старообрядництва у всьому світі.

  Служби здійснюються на усі великі, середні свята,а також в звичайні недільні дні. Проводяться служби тільки на старослов'янській мові з традиційною нашою напевкою, у кожному храмі вона своя, з використанням співів знаменного і дименственого розспівів. 

   Фото без опису

Фото без опису  

    Зараз настоятелем храму є  священноієрей Георгій, який був рукопокладений в чин священика зовсім нещодавно, 27 грудня 2020 року, але  вже став своїм рідним.

  Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього завжди чекає тих, хто бажаює відкрити для себе нові знання, набути духовної сили або просто присвятити цей час Богові.

 Фото без опису

Фото без опису

 

«Могила невідомому солдатові»

Фото без опису

   1951 року було зведено пам'ятник у центрі села «Могила невідомому солдатові»

   Братська могила 40 радянських воїнів, загиблих при звільненні села в квітні 1944 р. та пам'ятник воїнам - односельцям, захиблим у роки Великої Вітчизнян.

Фото без опису

Пам'ятний знак - поминальний хрест

Фото без опису

   Сьогодні ми згадуємо ті сторінок історії, які дуже важливі для жителів села Великоплоске. 83 роки назад 5 серпня 1941 року тут радянські солдати третього батальйону 161-го полку Кишинівської 95-ї стрілецької дивізії вели нерівний бій з румунськими військами, обороняючи кожний клаптик нашої землі.Солдати стояли на смерть, захищаючи жителів села, захищаючи нашу країну.

Фото без опису

    7 серпня 2020 року на тому місці, яке було вказано старожилами, встановлено і 8 серпня 2020 року о 6 годині ранку був освячений священиком Великоплосківської 
парафії отцем Аггеєм поклонний хрест на згадку про загиблих, що окропили своєю кров'ю землю, в якій залишилися лежати навіки.

Фото без описуФото без опису

Пам'ятники історії  нашого рідного села 
будуть на багато років ниточкою історії 
для підростаючого покоління, 
яка зв'язує минуле та сьогодення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень