Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

КЕКВ для оплати за перереєстрацію авто: який обрати?

Дата: 12.04.2024 08:33
Кількість переглядів: 58

Установа отримала від головного розпорядника автомобіль, який необхідно перереєструвати. За яким КЕКВ слід оплатити таку послугу, адже Інструкція № 333 не містить чіткої відповіді на це запитання?

Під час вибору КЕКВ при плануванні і проведенні платежів традиційно керуються Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333. Проте у цьому документі неможливо прописати усі можливі платежі. Розпорядники бюджетних коштів під час вибору КЕКВ повинні в першу чергу виходити з економічної суті платежу. Тож з'ясуймо що це за платіж «за перереєстрацію транспортного засобу».

В першу чергу звернемось до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 № 1388.

Пунктом 7 цього Порядку передбачено, що власники транспортних засобів (ТЗ) та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) ТЗ протягом 10 діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) ТЗ протягом 90 днів.

Потреба в реєстрації і перереєстрації може виникнути, коли установа:

  • придбаває ТЗ;
  • отримує безоплатно ТЗ від юросіб (і внутрішньовідомча, й інша передача) та від фізосіб;
  • реорганізується і змінюється її найменування;
  • змінюються інші дані, наведені в документах на ТЗ.

Однією з умов проведення цієї процедури є внесення в установленому порядку платежів за державну реєстрацію/перереєстрацію.

Платіж за перереєстрацію ТЗ по своїй суті є платою за адміністративну послугу. Це передбачено у п. 14 Переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби№ 795, затвердженого постановою КМУ від 04.06.2007 № 795. Цим Переліком також визначений розмір плати за надання такої послуги.

Адміністративна послуга – це результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або здійснення обов’язків такої особи відповідно до закону. Таке визначення надає Закон України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 № 5203-VI.

Отже, економічна суть платежу «за перереєстрацію транспортного засобу» - це плата за адміністративну послугу.

Інструкція № 333 передбачає такій платіж. У її п.п. 1 п. 2.6 зазначено, що видатки на сплату податкових, неподаткових та інших платежів на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством, включаючи плату за адміністративні послуги, слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Отже, видатки на адміністративну послугу з перереєстрації ТЗ слід планувати та здійснювати саме за КЕКВ 2800.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень