Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Все про щеплення БЦЖ

Дата: 19.03.2024 15:39
Кількість переглядів: 40

May be an image of 1 person and text that says 'все про щеплення бцж: як захищае I чи можна робити дорослим? MIHICTEPCTBO охорони здоров'я украни'

Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів дуже схожу на своїх хвороботворних “родичок” бактерію, здатну викликати імунну відповідь, але не туберкульоз. Нині ми знаємо її як бацилу Кальметта-Герена, або ж вакцину БЦЖ, яку використовують і дотепер.

Коли роблять щеплення БЦЖ?

Згідно з рекомендацією ВООЗ, одна доза БЦЖ потрібна всім немовлятам у країнах, де досі поширені туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна. Щеплення БЦЖ роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя.

Чому важливо вакцинувати немовлят?

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені і проявляється кашлем. Натомість ця хвороба уражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником туберкульозу і дитина може померти. Саме тому дітей важливо вакцинувати проти туберкульозу – ефективний захист триває щонайменше п’ять років.

Якщо в пологовому не зробили щеплення, чи потрібно робити його пізніше?

Якщо дитині з якихось причин не зробили щеплення в пологовому, то його необхідно наздогнати якнайшвидше. Зверніться до педіатра, щоб отримати направлення на вакцинацію.

Чи безпечна вакцина БЦЖ?

Вакцинація БЦЖ не може викликати жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує – у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени втратилися тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів “пересівали” культуру бактерії.

Найголовніше, що потрібно запам’ятати, – це ефективність, безпечність і безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від дисемінованого туберкульозу і смерті через нього.

 

БЦЖ і Манту – це одне й те саме?

Це різне.  Проба Манту, різновид туберкулінової шкірної проби, — це перевірка того, як реагує імунна система на компоненти збудника туберкульозу. В невакцинованої людини, яка контактувала з туберкульозною паличкою, реакція Манту буде потужна. У вакцинованої БЦЖ людини правильно інтерпретувати результати реакції Манту і відрізнити поствакцинальний імунітет від хвороби можливо, проте складно.

Дуже ймовірно, що міф про те, що мочити Манту не можна, пішов саме через поширеність хибно-позитивних реакцій Манту на наших теренах. Адже її робили вакцинованим людям, тож їхня імунна система часто показувала прекрасні результати — тобто пробу Манту діаметром більшу за 5 мм. Це розцінювали як хворобу, відправляли людей в туберкульозний диспансер для дообстежень… У кращому разі це завершувалося рентгеном і скасуванням хибної тривоги, у гіршому — зараженням туберкульозом по-справжньому. Нині в світовій практиці скринінгу туберкульозу пробу Манту заміняють квантофероновим тестом.

Чи треба вакцинуватися дорослим проти туберкульозу?

Це може звучати дивно, та наразі в Україні найдієвіший спосіб запобігти туберкульозу – регулярно тестуватися на ВІЛ. Адже якщо мати ВІЛ і не знати про це, а отже й не приймати антиретровірусну терапію, яка повністю пригнічує цей вірус, імунна система поволі руйнуватиметься. 

ВІЛ живе в лімфоцитах, клітинах імунної системи. І щоразу при хворобі імунна система активується, що призводить до розмноження ВІЛ та до руйнування лімфоцитів. Й одного дня під час чергової випадкової зустрічі імунної системи та туберкульозної палички остання візьме верхи. Людина захворіє на туберкульоз, а активація враженої вірусом імунодефіциту імунної системи призведе до її прискореної руйнації – в такому разі уже діагностують СНІД, синдром набутого імунодефіциту. 

Чи можуть дорослі вакцинуватися БЦЖ?

Дорослі в Україні, навіть якби того захотіли, навряд чи змогли б зробити щеплення вакциною БЦЖ просто так. Вакцинують лише немовлят у пологових будинках, а якщо таке щеплення не зробили в пологовому, то наздоганяють його у педіатра. Інших обставин для рутинної вакцинації проти туберкульозу поки немає.

Втім, вакцину БЦЖ використовують під час лікування раку сечового міхура. Вакцину вводять безпосередньо в сечовий міхур, і там вона знову діє на імунну систему – «перепрошиває» її і робить дуже войовничою щодо пухлинних клітин. Імунна система вбиває їх так само як і уражені вірусом клітини.

Цілком імовірно, що в майбутньому дорослі будуть робити бустерні щеплення проти туберкульозу, причому заради захисту не лише від цієї хвороби. На додачу до лікування раку сечового міхура введенням БЦЖ, вакцинація дорослих кількома дозами БЦЖ може бути помічною у нормалізації рівня глюкози в крові у людей з діабетом 1 типу, а також в зниженні ризику розвитку пневмонії, діабету 1 типу та хвороби Альцгеймера. Наразі проходять тільки клінічні дослідження та ретроспективний аналіз даних лікування пацієнтів, тому про запровадження вакцинації БЦЖ говорити зарано.

Найголовніше, що українцям і українкам потрібно запам’ятати, – це ефективність, безпечність і безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від розсіяного туберкульозу і смерті через нього та адекватно налаштовує імунну систему дитини. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень