Щедра масляна!
Масляна – це свято, що символізує проводи зими та зустріч весни (хоч свято й немає усталеної дати, однак завжди припадає на межу зими та весни: лютий–березень).
Масляна в Україні насправді має багато різних назв, найвідоміша і найпоширеніша з яких — Масниця. В окремих регіонах побутували також такі назви як Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень. М’ясопустною Масляну називають через те, що в період святкування утримуються від вживання м’яса, сирною – тому що на цьому тижні їдять багато сиру, Масницею – тому що вживають велику кількість масла.
Центр, схід і південь святкує Масниці, які теж називають Колодки чи Колодієм. У побуті вживаються також: Заговини і Ніжкові заговини. Масниці це те саме, що Масний, Тлустий, Жирний тиждень в багатьох культурах. Західніші регіони України називають цей тиждень Запусти/Запуст, Сиропуст. Також, Масляний тиждень відомий своїм обрядом Колодія, який святкували по всій Україні.
Слов'яносербський будинок культури та бібліотека провели народознавчу годину ''Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла''.
На заході ведучі розповіли присутнім історію виникнення Масниці та познайомили з прикметами, що її супроводжують.Діти уважно слухали про народні традиції святкування Масляної в Україні, відомі приказки та прислів’я. Малеча із задоволенням потанцювали з ''Масляною'', розгадували загадки.
Завершилась зустріч смакуванням апетитних млинчиків з різною начинкою.