A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Про мишоподібні гризуни та техніку безпеки при проведенні заходів боротьби

Дата: 07.12.2023 14:06
Кількість переглядів: 150

Фото без опису  Фото без опису

З початку осені продовжується міграція мишоподібних гризунів на сільськогосподарські угіддя з місць резервацій. З огляду на здатність до швидкого розмноження та міграцію у пошуках соковитої рослинності існує висока ймовірність того, що незабаром зросте інтенсивність заселення озимих культур мишоподібними гризунами.

Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%.

Необхідно постійно проводити  моніторинг посівів озимих культур інших сільськогосподарських угідь та при перевищенні  економічного порогу шкодо чинності (3 жилих колонії на озимих культурах, 5 колоній на багаторічних травах) проводити винищувальні заходи. З метою швидкого зменшення чисельності гризунів доцільно застосовувати хімічні препарати в подальшому з метою утримання розвитку популяції шкідника застосовують біологічні препарати згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

При стабільному похолоданні  гризуни переселяються до зерносховищ, житлових будівель та інших приміщень. Кожен препарат використовують згідно рекомендацій, якими супроводжується  відповідний препарат.

 Позбутися мишей буває не просто, особливо коли їх велика чисельність, однак можливо, якщо дотримуватись певних правил та порад від фахівців. Необхідно розуміти, що потрібно вибирати той метод, який підійде персонально вам,  не забувати про особисту безпеку для свого життя при роботі з засобами боротьби. Верткі миші здатні рознести препарат по всій оселі, що загрожує неприємними наслідками, особливо,якщо в вашій будівлі є домашні вихованці та маленькі діти.

Заходи боротьби з шкідником необхідно розміщувати таким чином, щоб вони знаходилися на увазі у мишей. Для цього необхідно деякий час  спостерігати за своїми  нічними «гостями» і визначити їх основні маршрути пересування. Досвідчені люди рекомендують розміщувати отруту безпосередньо в мишині лази. Намагаючись прогризти дорогу наверх до  миші в будь якому випадку  потрапить певна кількість отрути, що допоможе від неї позбутися.

Великий асортимент  речовин продається в спеціалізованих магазинах. Отрута від мишей класифікується за такими видами: суспензії, порошкоподібні,  парафіновані брикети. В Україні зареєстровано широкий асортимент родентицидів (препарати для боротьби з мишоподібними гризунами) в житлових приміщеннях, які включені до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Важливо! Ніколи не розміщувати , не розкладати отруту біля продуктів харчування, це може стати проблемою для вас та ваших домочадців. Усі роботи, які пов’язані з боротьбою проти мишоподібних гризунів слід проводити суворо дотримуючись вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.

Державний фітосанітарний інспектор                                          Тетяна ТІОССА    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень