A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Ринок земель в Україні: стан, ефективність, прозорість

Дата: 01.12.2023 09:44
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

Незважаючи на виклики війни, ринок земель в Україні демонструє позитивну динаміку. За 9 місяців 2023 року середньозважена ціна землі сільськогосподарського призначення зросла на 10,4% і досягла $1064 за гектар. Це збільшення підвищило капіталізацію ринку землі на 3,2 мільярда доларів США, що еквівалентно приблизно десятій частині загальних доходів бюджету країни у 2023 році. Другий етап реформи земельного ринку, який розпочнеться 1 січня 2024 року, дозволить подолати корупцію та тіньові схеми використання земель. Зрештою, це дозволить залучити інвестиції та фінансування, що має важливе значення для відновлення постраждалих господарств на звільнених територіях, та сприятиме післявоєнній відбудові. Основні віхи та потенціал реформи ринку землі  обговорювали на публічній дискусії «Ринок землі в Україні: стан, ефективність, прозорість», яка відбулась у Києві 30 листопада.

Серед учасників заходу – народні депутати України, урядовці, банкіри, експерти, аграрії. Також до обговорення приєднались директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп, Міністр аграрної політики та продовольства України  Микола Сольський та перший заступник Міністра юстиції України Євген Горовець

Директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джеймс Хоуп підкреслив важливість земельної реформи в Україні. Він зауважив, що вона стала викликом для політиків та підкресив  її життєво важливе значення для економічного процвітання, відновлення та добробуту країни.

Під час дискусії експерти Київської школи економіки представили результати економічного аналізу ринку землі, проведеного за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО). Вони зазначили, що з моменту відкриття ринку в липні 2021 року до кінця вересня 2023 року лише 0,5 відсотка проданих земельних ділянок сільськогосподарського призначення були згодом перепрофільовані під несільськогосподарські потреби. Це свідчить про те, що абсолютна більшість куплених сільськогосподарських угідь продовжує використовуватися для ведення сільського господарства, що сприяє продовольчій безпеці країни.

Нинішній законодавчий фокус в Україні включає кілька ключових аспектів ринку землі, таких як скасування безкоштовної приватизації землі, законодавче вирішення проблем консолідації земель сільськогосподарського призначення, скасування заборони на продаж земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, а також громадський моніторинг правовідносин між суб'єктами ринку землі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень