A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Поділ земельного паю між спадкоємцями

Дата: 13.10.2023 09:56
Кількість переглядів: 506

Фото без опису

Більшість земельних часток (паїв) на даний момент вже розподілені, виділені в натурі і поділені, зокрема між спадкоємцями . Розпаювання земель розпочалося в 1995 році і за задумом законодавця повинно закінчитись 1 січня 2025 року – строку, до закінчення якого власники та спадкоємці, які не встигли оформити право власності на земельну ділянку, що походить від  невитребуваної земельної частки (паю),вважатимуться такими, що відмовилися право власності на земельну ділянку.

Відповідно до п. 1, 2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» 08.08.1995 р. №720/95:-«Паювання земель   передбачає   визначення  розміру  земельної частки (паю)  у  колективній  власності  на  землю  кожного  члена колективного с/г підприємства, с/г кооперативу, с/г акціонерного товариства  без  виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості). Право  на  земельну  частку (пай) мають члени колективного с/г підприємства, с/гкооперативу, с/г акціонерного  товариства,  в тому числі пенсіонери,  які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного    підприємства,    кооперативу,   товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта  на  право колективної власності на землю.

При паюванні  вартість  і  розміри  в   умовних   кадастрових гектарах земельних   часток   (паїв)   всіх  членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними».

Звертаємо увагу! Відповідно до ст.1 ЗУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право на земельнучастку (пай) мають: саме КОЛИШНІ члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали СЕРТИФІКАТИ  на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Отже, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є:

  • свідоцтво про право на спадщину;

  • посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай);

  • рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) громадян України, евакуйованих із зони відчуження, відселених із зони безумовного (обов'язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадян України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами КСП або інших с/г підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості, є трудова книжка члена КСП та іншого с/г підприємства (за наявності) чи нотаріально засвідчена виписка з неї (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Саме ці наведені вище документи підтверджують наявність у спадкодавця права на земельну частку (пай) та відповідно можливість передати її у спадщину.

Процедура спадкування права на земельну частку (пай) є такою ж як і спадкування інших прав з деякими особливостями.

 

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб – спадкоємців. Спадкування можливе за заповітом (коли спадкодавець за життя вирішив хто набуде після його смерті його майно) та за законом (відповідно до положень чинного законодавства України).

Частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Наведене свідчить про те, що як і будь-яке інше майно право на земельну частку (пай) передається спадкоємцям в спільну часткову власність.  

 

Сертифікат - це документ, що підтверджує право на земельну частку (пай), тобто право на виділення його в натурі. Тому, якщо мова йде про спадкування такихземельних часток (паїв), то спочатку необхідно прийнятиспадщину (отримати свідоцтво про право на спадщину), а потім виділити земельну частку (пай) в натурі (формування земельної ділянки, присвоєння кадастрового номеру тощо)та зареєструвати право власності на земельну ділянку.

Увага спеціальна вимога до власників та спадкоємцівправа на земельну частку (пай): «Розподіл між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок, має бути здійснений до 1 січня 2025 року».

Якщо у спадкодавця були наявні усі вище перелічені документи на право на земельну частку (пай) нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину. В подальшому спадкоємцям потрібно буде здійснити процедуру виділення земельної ділянки у натурі, присвоїти ділянці кадастровий номер та завершити процедуру реєстрації права власності на земельну ділянку.

Як вже зазначалося вище, спадкоємці, маючи свідоцтва про право на спадщину на право на земельну частку (пай) зможуть отримати у власність земельну ділянку на праві спільної часткової власності.

Отже, можливі варіанти поділу земельної ділянки після отримання свідоцтва про право на спадщину із визначеними частками на праві спільної часткової власності:

1) укладення письмового договору про порядок володіння і користування спільною земельною ділянкою(земельна ділянка так і залишається в спільній частковій власності спадкоємців);

2) укласти договір про поділ спадкового майна – земельної ділянки в натурі і відповідно припинити спільну часткову власність, спадкоємці формують дві окремі земельні ділянки та стають власниками окремих земельних ділянок;

3) укладення договору, за яким один спадкоємець отримує у приватну власність земельну ділянку та сплачує іншому грошову компенсацію.

Про останній спосіб нагадав Верховний суд у Постанові від 12 січня 2021 року у справі № 607/9865/16-ц зазначивши таке: при цьому Верховний Суд звернув увагу на те, що земельна ділянка може бути поділена в натурі між усіма спадкоємцями у частках, які їм належать, проте у разі відсутності технічної можливості такого поділу та вільного користування своєю частиною земельної ділянки, з урахуванням встановлених конкретних обставин, ОСОБА_1 може порушувати питання до інших спадкоємців земельної ділянки щодо грошової компенсації своєї спадкової частини спірної земельної ділянки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень