Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Оксана Жолнович розповіла про проекти реабілітації та соціального супроводу для ветеранів, військових та їхніх родин

Дата: 11.07.2023 14:02
Кількість переглядів: 59

1107-1.jpg

Своєчасна та якісна реабілітація військових, системи соціального супроводу та відновлення для них та членів їхніх сімей, психологічна підтримка у громадахМіністерка соціальної політики України Оксана ЖОЛНОВИЧ розповіла про проекти Мінсоцполітики для військовослужбовців і ветеранів на форумі «Реабілітація ветеранів та військовослужбовців: основні виклики для України».

Захід організувала патронатна служба Азову, аби поліпшити взаємодію всіх учасників процесу і сприяти напрацюванню міжвідомчих рішень для підвищення ефективності реабілітації ветеранів та військовослужбовців. До участі також доєдналися віце-прем’єр-міністр України Ірина ВЕРЕЩУК, голова Національної служби здоров’я Наталія ГУСАК, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро ЛУБІНЕЦЬ, голови профільних комітетів ВР, головних лікарів відомчих шпиталів, приватних клінік, неурядових організацій та представників низки військових підрозділів.

У своєму виступі Оксана ЖОЛНОВИЧ підкреслила, що серед пріоритетів Мінсоцполітики – своєчасна та якісна реабілітація військових, зокрема протезування. «Ми законодавчо закріпили можливість соціального працівника й протезиста, і цього не було раніше, стати членом цієї мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Завдяки нашому пілотному проєкту з МОЗ такі команди вже успішно показали свою роботу в 16 медичних закладах України, де вони надають військовим усю необхідну їм допомогу й підтримку на етапі їх реабілітації», – пояснила вона.

За словами Міністерки, В Україні планують запустити системну освіту протезистів: із цього року вперше передбачено державне замовлення за цією спеціальністю. На базі Національного університету «Львівська політехніка» планується створити хаб протезування, який готуватиме фахівців не тільки для України, а й для всієї Східної Європи. «Переконана, це буде нашою перемогою в розвитку технологій і покращення стандартів для протезування», – підкреслила вона.

Окрім цього, Мінсоцполітики активно працює над посиленням соціального супроводу військових і їхніх сімей. «Реалізовано пілотні проекти з навчання соціальних працівників у центрах комплектування, щоб вони змогли краще взаємодіяти з військовими та їхніми родинами. Впроваджуються патронатні служби в п'яти батальйонах – за зразком того, як працює патронатна служба Азову. Ми рухаємося до покращених сервісів», – зазначила Оксана ЖОЛНОВИЧ.

Також, за її словами, спільно з Міноборони запущено пілотну програму соціального відновлення для військовослужбовців і їхніх родин. Йдеться про тижневий відпочинок військового з сім’єю під наглядом психологів, соціальних працівників. Наразі проект масштабується на три області –  Полтавську, Львівську, Хмельницьку.

Крім того, значної уваги Мінсоцполітики надаватиме психологічній підтримці військових та ветеранів у громадах – для цього по всій Україні буде створено центри життєстійкості. У цих центрах надаватимуть соціальні послуги, зокрема інформування, соціально-психологічне консультування, аби допомогти членам громади впоратися з життєвими викликами .

«Ми відкриті до будь-яких пропозицій, щоб зробити кожну нашу соціальну послугу кращою. Дякую всім громадським організаціям та волонтерським рухам, які долучаються до впровадження змін у соціальній сфері нашої країни.

Важливо, щоб у цих змінах брали участь також і наші ветерани. Адже вони, до прикладу, можуть ставати соціальними фахівцями та надавати професійну підтримку своїм побратимам, які перебувають на службі. Ми вже запровадили цілу низку освітніх курсів, а цього року плануємо збільшити державне замовлення за освітнім напрямом із соціальної роботи. Це – робота майбутнього»,  –  резюмувала Оксана ЖОЛНОВИЧ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень