A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятки історії Слов'яносербського старостинського округу

Дата: 18.04.2023 08:27
Кількість переглядів: 397

Фото без опису

У  час, коли національно-культурне відродження нашого народу в незалежній Українській державі стало реальністю, все більше зростає інтерес до історичного краєзнавства.  Очевидно, що без знання рідного краю годі говорити про національну гідність, самовідданість, національний менталітет.    

             Святе відчуття Батьківщини і рідної землі починається саме з рідного краю, свого села , вулиці, своєї домівки, де людина  народилась і виросла, де пройшло її дитинство. 

       Слов’яносербка – мій рідний край. Маленька частина моєї України, моєї Батьківщини.  Наймальовничіше та найпрекрасніше місце на всьому світі . Одеська область  Роздільнянський район село  Слов’яносербка – це і є моя маленька Батьківщина. Як і кожний населений пункт  Слов’яносербка  має свою історію і ця історія нерозривно пов’язана з історією  України вцілому.

Село Слов’яносербка засноване у 1862 році переселенцями з села Сербки теперішнього Комінтернівського району.

Пам’ятки історії Слов’яносербського старостинського округу Великоплосківської сільської ради.

 

В околицях села Слов’яносербка розкопано 3 кургани з похованнями доби бронзи (II — початок І тисячоліття до н. ери). У двох з них знайдено: Епоха бронзи- поховання; Середньовічні поховання.  В одному з них: Золоту монету візантійського імператора Іоанна II Комніна (1113-1143 рр.)

       В роки війни в нашому селі діяв шпиталь ,який знаходився на  сьогоднішній вулиці Шкільна у будинку  42. Померлих від ран воїнів  хоронили на сільському  кладовищі.

       Зі спогадів жительки   Кухтик Ганни Григорівни  в 1953-1954 роках було пере захоронення воїнів з сільського кладовища в братську могилу, яка була розташована в центрі села по вулиці Шкільна неподалік кладовища та церкви.

 

В 1955 році на десятиріччя перемоги був встановлений обеліск на братській могилі силами    жителів села.

Фото без опису

На світлині Кухтик Г.Г.,Матенко М.М, Чернега В.Л.  9 травня 1955 року.

 

В 1972 році був поставлений пам’ятник ,який був виготовлений з битонних плит. За даними звіту голови виконавчого комітету Слов’яносербської сільської ради  Чернеги Петра Леонтійовича  за 26 жовтня 1972 року: «В селі Слов’яносербка поставлений пам’ятник надгробник загиблим воїнам за визволення з трьох фігур скульптора Фішера за кошти колгоспу «Радянська Україна». Зроблені меморіальні дошки загиблих воїнів за визволення нашого села і загиблих воїнів односельців в Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.- за рахунок збору коштів з жителів сіл  Слов’яносербка, Антоно-Ковач,  х. Олег» (які були підпорядковані Слов’яносербській сільській раді).

Фото без опису

9 травня 1978 рік.

 

У 2015 році до святкування 70-ї річниці Перемоги зроблено реконструкцію пам’ятника.

Фото без опису

Церква Іоана Богослова.

     Будівництво церкви на території с.Слов’яносербки було розпочато в 1898 році на кошти прихожан. Завершено будівництво у 1901році, але постійні служби почалися в 1905році.

Фото без описуФото без опису

 

Фото без описуФото без опису

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК НА ЛЮТЕРАНСЬКОМУ КЛАДОВИЩІ ХУТОРА Петрихи – Ковач.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

Знак пам’яті Петрихи- Коввачанського хутора(1859-1944рр.).

Фото без опису

 

Розвалини школи в селі Антоно-Ковач.

 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень