Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Сьогодні в Україні святкують День працівників ракетно - космічної галузі та Міжнародний день авіації і космонавтики!

Дата: 12.04.2023 14:21
Кількість переглядів: 280

  Працівники Тростянецького СБК спільно с бібліотекою  оформили ілюстративну виставку та виставку дитячих  малюнків  «Крок до зірок (Космічні фантазії)», присвячену міжнародному Дню авіації та космонавтики!

12 квітня 1961 року весь світ був приголомшений повідомленням про початок нової ери космічних польотів. У цей день космонавт Юрій Гагарін облетів планету Земля на орбітальному космічному кораблі «Восток» під керівництвом Сергія  Корольова. Сергій Корольов український вчений та авіаконструктор, уродженець Житомирщини, який закінчив Київський політехнічний інститут і який до останнього подиху в графі про національність писав "українець"

Україна — визнана у світі космічна держава. Вона належить до числа провідних країн на ринку космічних послуг і технологій. Перший космонавт України Леонід Каденюк здійснив свій політ 19 листопада 1997 року, у складі міжнародного екіпажу на американському космічному кораблі «Columbia».
Україна могла б бути сьогодні одним з дійсних лідерів космонавтики. В Україні народилися й тривалий час вели діяльність видатні творці космічної техніки. Один тільки конструкторський доробок киянина Гліба Лозино-Лозинського давав всі підстави для цього. Він взяв активну участь в проєктуванні реактивних винищувачів МіГ-15 та МіГ-17, а МіГ-21 та МіГ-25 вже значною мірою саме його дітища. З 1965 року Лозино-Лозинський почав працювати на космонавтику, де розробив унікальний напрямок орбітальних легких літаків, першим з яких був одномісний керований орбітальний апарат «Спіраль». З 1976 року в очолюваному Лозино-Лозинським НВО «Молнія (блискавка)» розроблялися орбітальні кораблі «Бор» та «Буран». Наприкінці 80-х років Лозино-Лозинський розробив унікальну багаторазову авіаційно-космічну систему виведення «БАКС», яка й понині випереджає все наявне у світі. Ця система складалася з повітряного аеродрому — українського літака Мрія та пілотованого космічного літака «Блискавка».
В 1994 році ця система БАКС отримала всі можливі нагороди й відзнаки на всесвітньому авіасалоні в Брюсселі. З її допомогою Україна могла б виводити вантажі в космос для різних країн світу в 50 разів дешевше, ніж за наявних варіантів. До того ж виведення орбітального літака в космос, забирало-б не 2 дні, як у «Шатла» (програму закрито через високу аварійність — два з п’яти побудованих багаторазових космічнихкораблів, вибухнули) чи «Союзу», а всього 3 години. Окрім того, Україні при використанні БАКСу не потрібен був би стаціонарний космодром. Його призначення виконували б літаки «Мрія».
Ми переконані, що після нашої Перемоги космічна галузь країни відродиться, зміцніє і легендарні «Мрії» будуть виводити космічні кораблі України у простори Всесвіту!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень