Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Історична довідка про народні колективи громади

Дата: 24.01.2023 14:10
Кількість переглядів: 226

           У Великоплосківській громаді діють 2 колективи (кількість осіб 27 ), яким присвоєно звання «народний»:

          Народний  вокальний ансамбль «Слов’янка» Великоплосківського сільського будинку  культури  ,  кер. Зінаїда Кузьмінська;

     Великоплосківський народний хор Великоплосківського сільського будинку  культури  , кер. Ірина  Семидєтнова.

Великоплосківський народний хор. Історична стежина.

Село Великоплоске завжди славилося високою пісенної культурою. Зачинателем хорового мистецтва був вчитель початкової школи П. Х. Венц.

   На початку 30-х років з'явився  шкільний  піонерський хор, яким керувала піонервожата В.В. Малихова.

   У 1937 році в селі відкрився перший будинок культури, заробили драматичні, музичні гуртки. Акомпаніатором був Г.А. Вербанов, вчитель історії.

   Уже восени 1938 році хор брав участь в олімпіаді колективів художньої самодіяльності, яка проходила в Тирасполі. Навіть здобули вагомий приз – швейну машинку.

   Після війни, завдяки С.И. Цушко, в селі знов заробив вчительський і учнівський хор, художні гуртки.

У 60-70-х роках керівником художньої самодіяльності стає П.Т. Бень.

 З 1972 року з хором працював М.Г. Макаренко.

Він зумів залучити до хорового співу не тільки педагогів, а й медпрацівників, трудівників радгоспу «Росія». М.М. Катречко, директор радгоспу, виділив приміщення для занять хору, допоміг придбати костюми, музичні інструменти і підтримував колектив постійно.  Зараз

У 1993 році хору було присвоєно звання Народного.

Насиченою була не тільки кропітка робота на репетиціях, а й гастрольна діяльність. Колектив виїжджав з концертами до м.Одеси, м. Роздільна, смт Великомихайлівка, м. Тираспіль, м. Бендери, с.Красногорка, с.Слободзея та ін.

Великий внесок у вдосконалення його виконавської майстерності зробив В.Ф. Стадників. Протягом 28 років хору акомпанував талановитий музикант високого рівня – Стадников Василь Федорович. Колектив досі відноситься із теплотою та вдячністю до Василя Федоровича, підтримує з ним зв'язок.

Плосківський народний хор – постійний учасник усіх свят у селі, районних фестивалів та оглядів-конкурсів.

Зараз хор переживає зміну поколінь, але у хорі залишилися найвідданіші люди.

З 2010 року Великоплосківським народним хором керує Семидетнова І.Ф., яка є художнім керівником та диригентом, професіоналом найвищої проби, людиною, яка завжди вірна пісні, колективу та дуже працьовитий фахівець.

«За 34 роки існування нашого хору ми навчилися любити та цінувати народну пісню. Дуже часто пісні, які виконує наш колектив, збігаються з нашим світоглядом, з нашим настроєм, з нашим смаком і навіть з нашим віком.

    Кожен із учасників хору дуже добре розуміє те, що тільки в пісні народжується душа і зберігається на святість почуттів, які властиві людині» - говорить про результати діяльносту пісенного колективу керівник Великоплосківського народного хору Семідєтнова Ірина Федорівна.

    З 1984 року Ірина Федорівна була керівником шкільного дитячого хору та вокального ансамблю «Райдуга». Багато її учнів приходили у сільський хор і зараз є учасниками різних колективів, в тому числі народного ансамблю «Слов'янка».

Протягом багатьох років творчої діяльності колективу, особлива увага приділялася підбору репертуару та його оновленню. Художній зміст і висока технічна складність композицій, що виконуються, дає можливість виконувати пісні, як під музичний супровід так і «а сареlla». У репертуарі хору понад 200 пісень різних жанрів та форм, як народні, так і класичні та сучасних композиторів. Особливе задоволення приносить хористам виконання класичних творів «а сареlla». З 1993 року Великоплосківський хор підтверджує звання «Народний». Отримав грамоти за високу виконавчу пісенну майстерність приймаючи участь у фестивалях «Мілодія душі», «Дивограй», «Талановита Великомихайлівщина», «Серпневий заспів».

Фото без опису
 

Народний вокальний ансамбль «Слов’янка». 

 Ансамбль «Слов’янка» був створений 31 листопада 2012 року. Ініціаторами створення жіночого вокального ансамблю стали Звягінцева Ірина, Кожанова Ольга та Федорішина Галина. Перший виступ ансамбля «Слов’янка» відбувся 17 листопада 2012 року в БК с. Великоплоске на святковому концерті, присвяченому Дню сільського господарства.

Виступ був вдалим і репетиції було подовжено. Ансамбль професійно готувався до кожного виступу, використовуючи триголоса  в виконанні народних пісень. Колективом призначили керівником ансамбля Труханову Ірину. У 2022 році нерівником ансамблю призначено Кузьмінську Зінаїду.

    Ансамбль «Слов’янка» у 2013 році організував масове гуляння до свята Масляної. Односельці були у захваті, лунали улюблені народні пісні, які лилися від душі. 

    Ансамбль приймав участь в районних конкурсах: «Талановита Великомихайлівщина», «Дивограй», «Мелодія душі». «Слов’янка» була відмічена похвальними грамотами.

     Ансамбль «Слов’янка» в 2014, 2017 та 2020 році захистив  звання «Народний». 

    Колектив приймав участь в обласному проекті «Вітання до новорічних свят від представників районних центрів», колектив підготував музичне вітання від Великомихайлівського району для жителів Одеської області. Також приймав участь у пісенному Всеукраїнському конкурсі профспілок, де посів 5 місце серед колективів всіх районів Одеської області. Постійно приймає участь у підготовці  та проведенні заходів до всіх професійних та народознавчих свят: Масляна, 8 Березня, День конституції України, Дня працівників освіти, Дня перемоги над нацизмом, Дня Незалежності України, Дня сільського господарства, Новий рік.

Виконання пісень колектив представляє в різних художніх образах: український народний костюм,  ліричний образ, костюм морської тематики, костюм воєнної тематики, джазової тематики, сільської народної тематики. Тому ансамбль запрошують на  свята, які проводяться в селищах Великомихайлівського району.

   Для односельців ансамбль проводить звітові концерти.

   В 2020 році колектив перейшов на новий формат виступу і використовує дистанційний виступ з елементами колажу зображення, що привертає багатьох користувачів соціальних мереж.

   Ансамбль «Слов’янка» продовжує традиції майстерного виконання народних українських пісень. У 2022 році прийняв участь у фестивалі колядницьких колективів Роздільнянського району та обласному етапі конкурсу патріотичних пісень «Серпневий заспів».

   Керівник народного вокального ансамблю «Слов’янка» - Ірина Труханова. Учасники колективу протягом існування: Федорішина Галина, Кузьминська Зінаїда, Грицкан Людмила, Соколова Наталія, Привалова Олена, Кравцова Світлана, Обнявко Зінаїда, Борісова Наталія, Голованюк Тетяна, Тиханська Тетяна, Звягінцева Ірина, Кожанова Ольга.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень