A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Батьківство. Як впоратися із труднощами та попередити емоційне вигорання?

Дата: 17.01.2023 09:13
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Бути батьками — це вміння з яким не народжуються, а здобувають впродовж всього життя. Це кропітка робота над собою та побудовою гармонійних стосунків зі своїм партнером та дітьми. Як і в будь-якому навчанні, в батьківстві бувають складнощі та невдачі, якими буває складно поділитися з іншими. Часто у батьківстві настає період роздратування, суму, спустошення і навіть емоційного вигорання.

Фото без опису

Емоційне вигорання — емоційне виснаження під час якого людина втрачає чутливість до того, що відбувається із нею й довкола неї. Особа замикається у собі і робить все по інерції та автоматично, втрачає зацікавленість та сенс.

Емоційне вигорання не настає зненацька, тому чим швидше Ви його помітите, тим легше впораєтеся.

Фото без описуЗверніть увагу на фази емоційного вигорання:

Фото без описуВитримування. Вас дратує кожна небажана поведінка дитини і Ви звинувачуєте себе, що не можете впоратись із цим.

Фото без описуНевитримування. Ви відчуваєте, що більше так не можете, у вас немає ресурсу та постійна тривожність. Виникає бажання все кинути.

Фото без описуДеформація. Психіка вмикає самозахист і переходить у режим “самозбереження”. Ви починаєте звинувачувати всіх навколо у ситуації, яка відбувається.

Що робити?

Фото без описуПрийняти той факт, що ідеальних батьків не буває і Вам просто потрібен час для відпочинку та перезавантаження. Перестаньте себе звинувачувати, на це теж йде багато емоційного ресурсу. Попросіть родичів, друзів, сусідів побути із дитиною хоча б годину і зробіть те, що давно хотіли: випийте на самоті кави, сходіть у кіно, зустріньтеся із друзями, погуляйте в парку тощо. Після відпочинку головне не звинувачувати себе, що дозволили собі залишити дитину та відпочили.

Фото без описуПодумайте, що могло б Вас розрадити навіть в межах квартири/будинку. Наприклад, читання улюбленої книги, йога, медитація, тепла ванна, час наодинці із партнером, прогулянка із собакою, малювання, перестановка меблів тощо. Було б чудово записати у блокнот, що і коли Ви плануєте робити. Створіть графік для своїх маленьких хобі, так буде легше упорядкувати свій день та приділяти час для себе.

Фото без описуВизначте, що або хто є для Вас неефективним, виснажливим. Це необхідно, щоб зрозуміти, куди йдуть усі ваші емоційні та інші ресурси. Окресливши особу/ситуацію, що Вас найбільше виснажує — скоротіть контакт до мінімуму.

Фото без описуНе забувайте помічати хороше у своєму житті. Дуже часто ми акцентуємося на негативі і забуваємо, що щодня із нами трапляються і хвилини радості. Гарною звичкою буде записувати у блокнот, що за день хорошого із Вами відбулося. Також можна обмінюватися ввечері своїми підсумками дня у родинному колі, так Ви дізнаєтеся, як пройшов день у Вашого партнера та дітей.

Фото без описуОстаннє важливе і просте правило — достатньо спіть, гуляйте на свіжому повітрі, регулярно харчуйтеся і дослухайтеся до себе та своїх відчуттів.

Фото без описуДіти чутливі до емоційного стану батьків, тому якщо Ви задоволені та радісні, то діти теж будуть відчувати себе емоційно стабільними та щасливими.

Щасливі батьки — щасливі діти, а не навпаки!

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"».

Телеграмм проєкту #CПІЛЬНО - https://t.me/spilno_unicef_odesa 

Джерело https://www.google.com/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень