A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Дитина не сама: як усиновити або тимчасово прихистити дитину у себе в сім’ї

Дата: 06.09.2022 15:52
Кількість переглядів: 656

Фото без описуШановні громадяни!

З кожним днем війни руйнуються будівлі великих міст та життя маленьких дітей. Багато з них губиться, а дехто втрачає батьків назавжди.

Всі українці вже як шість місяців стали однією великою сім’єю та готові прихистити тих, хто цього потребує. Дехто навіть виявляє бажання усиновити малечу.

Проте зробити це вкрай непросто в умовах війни та іноді ліпше тимчасово прихистити дитину у своїй сім’ї.

У квітні 2022 року ЮНІСЕФ, Міністерство соціальної політики України та Офіс Президента України запустили ініціативу тимчасового прихистку дітей «Дитина не сама», що є ресурсом допомоги дітям у воєнний час.

Це чат-бот в Telegram "Дитина не сама" @dytyna_ne_sama_bot дає можливість українським сім’ям та іноземним організаціям подати заявку службам у справах дітей про готовність тимчасово влаштувати дитину.

Завдання чат-боту:

1) відбір сімей, до яких в разі потреби будуть тимчасово влаштовані діти, які залишились без батьківського піклування в період воєнного стану в Україні;

2) популяризація сімейних форм виховання, сприяння розвитку усиновлення, сімейних форм виховання та патронату.

За час повномасштабного вторгнення на чат-бот «Дитина не сама» поступило понад 23 тисячі заяв від українських родин, які готові тимчасово влаштувати дитину в себе. Навчання сімей відбувається у рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в період воєнного стану», що реалізується МБО «Партнерство «Кожній дитині».

До тих родин, які виявили бажання прийняти дитину та пройшли навчання звертатимуться регіональні Служби у справах дітей, коли виникне необхідність тимчасового влаштування дитини. Служба у справах дітей надаватиме підтримку та здійснюватиме контроль за умовами проживання, навчання та виховання дитини.

Тимчасове влаштування дитини

Дитина, залишена без батьківського піклування (дитина, місцезнаходження батьків або інших законних представників якої з’ясовується), може бути тимчасово влаштована виключно в сім’ю громадян України або іноземців, які на законних підставах перебувають на території України. Дитина у родині може залишатися до завершення воєнного стану або до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки. Якщо ж так сталося, що рідних у хлопчика чи дівчинки немає – саме та сім’я, де дитина жила тимчасово, отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

Виїжджати за межі України з дитиною, яка тимчасово влаштована у вашу сім’ю, не можна. Крім випадків, коли дитина — ваш брат, сестра, онук, онука, пасинок, падчерка.

Фото без опису

Усиновлення

Дитина повністю втрачає зв’язки зі своєю біологічною сім’єю і стає членом сім’ї усиновлювачів на правах дочки чи сина.

Усиновити можна лише дитину-сироту, дитину, яка позбавлена батьківського піклування, або ж дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали її батьки.

Вона в обов’язковому порядку має перебувати на обліку з усиновлення.

Фото без опису

Що потрібно зробити для тимчасового влаштування дитини

  1. Скористатися чат-ботом Дитина не сама @dytyna_ne_sama_bot, що створений у співпраці Офісу президента, Мінсоцполітики та ЮНІСЕФ.
  2. Очікувати на дзвінок працівника служби у справах дітей.
  3. Підготувати пакет документів: заяву про надання згоди на тимчасове влаштування у свою сім’ю дитини; копію паспорта; письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із вами, для проживання з дитиною на одній житловій площі.
  4. Працівник служби у справах дітей відвідає вашу оселю, обстежить умови проживання та складе відповідний акт. Він також поспілкується з дитиною, щоб отримати її згоду на влаштування.
  5. Служба у справах дітей видасть наказ про влаштування дитини у вашу сім’ю.

Фото без опису

Важливо бути готовими до того, що служба у справах дітей зможе у будь-який час відвідати вашу оселю з метою контролю за умовами утримання дитини.

Варто враховувати, що дитина, влаштована у вашу сім’ю, могла пережити психологічну травму та може потребувати соціально-психологічної реабілітації, психологічного консультування та інших послуг.

Інформацію про надавачів таких послуг, які працюють у вашій громаді, ви можете знайти на сайті Мінсоцполітики в розділі ГромадянамРеєстр надавачів соціальних послуг.

Що потрібно зробити для усиновлення

  1. Звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання.
  2. Зібрати необхідні документи.
  3. Пройти навчання.
  4. Довести, що ви відповідаєте вимогам про усиновлення.
  5. Стати на облік кандидатів в усиновлювачів.
  6. Отримати у службі у справах дітей інформацію про дитину та направлення на встановлення контакту з нею.
  7. Встановити контакт із дитиною.
  8. Отримати висновок органу опіки та піклування про доцільність усиновлення.
  9. Розпочати судову процедуру усиновлення.

Усиновлення дітей, які перебувають на території України, здійснюється лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України й тільки стосовно тих дітей, які перебували на обліку з усиновлення.

Рішення про усиновлення ухвалює завжди суд.

Як іноземці можуть надати прихисток дітям з України

Виїзд дітей, які цілодобово перебувають у закладах, за межі України можливий лише у складі організованих груп. Приймати такі групи можуть тільки організації, уповноважені на це державами, де перебуватимуть діти.

Фото без опису

Саме завдяки роботі ресурсу «Дитина не сама» @dytyna_ne_sama_bot Службою у справах дітей Великоплосківської сільської ради тимчасово влаштовано в сім’ю дитину, яка залишилась без батьківського піклування.

Служба у справах дітей надасть роз’яснення та допоможе в оформленні необхідної документації. Кожне ваше звернення дуже важливе, ми гарантуємо збереження конфіденційності з даного питання і розглянемо вашу заяву особисто.

Чекаємо на ваші звернення, навіть якщо ви маєте тільки намір втілити в життя ваші таємні мрії.

Звертатись можна до Служби у справах дітей за ном. тел. 0991074150, контактна особа – Світлана Кравцова або листом на електронну пошту v-ploskoe.ssd@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень