A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Поліомієліт повернувся в Україну. Що потрібно знати батькам?

Дата: 08.02.2022 16:40
Кількість переглядів: 315

Фото без опису

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її зумовлює поліовірус. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу, воду, та розмножується в кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих людей.

Хворіють на поліомієліт невакциновані діти й дорослі, та найбільший ризик мають малюки віком до п’яти років. Тому вакцина від поліо- діти отримують у перші місяці життя відповідно до Національного календаря щеплень.

Симптоми поліомієліту:

Від моменту зараження до появи перших симптомів поліомієліту минає від 2 до 35 діб. Інфікована людина може поширювати вірус одразу після появи симптомів та ще протягом двох тижнів. Проте й ті, хто має безсимптомний перебіг хвороби, так само можуть інфікувати інших.

У частини інфікованих хвороба минає безсимптомно. Приблизно у 25% випадків інфікування поліо- людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль. Проте в частини людей із поліовірусною інфекцією розвиваються інші, більш серйозні, симптоми, які можуть свідчити про ураження поліовірусом головного та спинного мозку:

• відчуття поколювання в ногах;

• запалення оболонок спинного або головного мозку (цей симптом має приблизно 1 з 25 людей із поліо-);

• неможливість рухати частинами тіла (повний або частковий параліч);

• слабкість у руках, ногах або одразу в усіх кінцівках (спостерігається приблизно в 1 з 200 людей із поліовірусною інфекцією).

Уражені хворобою нерви і м’язи не відновлюються.

Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. 2–10 % людей, які страждають паралічем від поліовірусної інфекції, помирають, оскільки вірус вражає дихальні м’язи.

Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Державна установа «Одеський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» інформує, що у відповідь на спалах циркулюючого вакциноспорідного поліомієліту тип 2, який стався в Рівненській області у листопаді 2021 року, та січні у Закарпатській області в Україні з 01 лютого 2022 року розпочато кампанію імунізації проти поліомієліту дитячого населення від 6 місяців до 6 років.

З метою реагування на спалах поліомієліту на національному рівні розроблено «План заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2» (далі - План заходів), який затверджений наказом МОЗ України від 30.12.2021 року за № 2922, відповідно до якого по кожній адміністративній території визначені цільові групи не щеплених дітей проти поліомієліту у віці від 6 місяців до 6 років.

Вакцинація від поліомієліту

Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) — краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства. Згідно з Календарем профілактичних щепленьУкраїни, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози — ІПВ, решта — ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Якщо рівень імунізації населення достатній, то вакцино споріднений вірус не призведе до можливого захворювання. У разі низького рівня охоплення щепленнями може початися циркуляція вакцино спорідненого вірусу поліомієліту. Циркуляціюполіовірусівможнаприпинити, масововикористовуючи ОПВ.

Якщо в населення достатній рівень охоплення імунізації, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання.

Циркуляцію вакциноспорідненого вірусуполіо (cVDPV) швидко зупиняють за 2–3 раунди якісно спланованої і проведеної кампанії з імунізації.

Рішення для всіх видів спалаху поліо- єдине — провести імунізацію кожної дитини з використанням декількох раундів додаткової вакцинації для припинення передачі вірусу незалежно від його походження.

У відповідь на підтверджений випадок поліомієліту, спричиненого циркулюючим вакцинспорідненим поліовірусом тип 2, в Україні запланована турова вакцинація дітей віком від 6 місяців до 6 років, які є більш вразливими категоріями серед дитячого населення. Перший тур стартував 01.02.2022. Він передбачає щеплення вищезазначеного контингенту дітей, які не отримали потрібні щеплення вчасно, або отримали їх з порушенням Національного календаря профілактичних щеплень. Це необхідно для захисту всіх невакцинованих дітей від інфікування. Щеплення в першому турі проводиться інактивованою (вбитою) вакциною ін’єкційним шляхом.

Наступні два тури будуть проводитись відповідно до «Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакцинспорідненого поліовірусу тип 2», який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 30 грудня 2021 року №2922, навесні 2022 року. В туровій імунізації передбачено проведення щеплень від поліомієліту всіх дітей віком до 6 років, навіть, як що вони мають усі необхідні щеплення відповідно до національного Календаря. Це необхідно для захисту від інфікування та зупинення поширення вірусу. Для цих турів передбачена вакцинація живою оральною поліомієлітною вакциною у вигляді крапель, яка застосовується перорально.

У разі виникнення питань стосовно щеплень від поліомієліту звертатися до лікаря Великоплосківської АЗПСМ Небогатова Станіслава Вікторовича, тел.0984532857 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень