A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

День села та День сільського господарства

Дата: 22.11.2021 15:43
Кількість переглядів: 307

СЕЛУ ТРОСТЯНЕЦЬ   -      110 РОКІВ

Святкування Дня села – це гарна традиція, своєрідний підсумок зробленого за певний проміжок часу.

Село Тростянець святкує свій день народження -110 років з дня заснування.

В історії міст і сіл Украінської РСР зазначається, що Тростянець (до липня 1975 року Тростянець Перший), був заснований у 1921 році на місці хутора Дубровін.

Своєю появою хутір Тростянець зобов'язаний відомому реформатору царського уряду Михайлу Столипіну, з ініціативи якого на початку минулого століття проводилася аграрна реформа. Початок її поклав Указ від 9 листопада 1906 року про порядок виходу селянських дворів з громад і закріплення в особистій власності надільної землі. Ймовірно, цей Указ з зацікавленістю обговорювали серед плосківчан, що викликало бажання переселитися на хутори.

Зажити окремим хутором вирішили сини Сильвестра Дубіна, Марк Єгорович Дубровін і Михайло Єгорович Дубровін, а також Калина Костянтинович Орлов – тоді молоді та енергійні люди. Спочатку на нові землі їздили на польові роботи та на сінокосіння з Плоского, будували курені для укриття від негоди, гілки брали в найближчому лісі. Потім, замість цих куренів, викопали землянки. У 1910 році стали будувати садиби, а вже на наступний рік перебралися в них, тобто у 1911 році.

 

     

Так, на березі раніше викопаного поміщицею Анастасією Ямпол ставка, з’явився хутір з трьох садиб. Його потрібно було зареєструвати та назвати.

Існує дві версії. За першою версією - оскільки підселювались до хутору з трьох будинків, то здалеку було видно тільки три білі стіни (плосковским говором - «три стяни»). Ось і став новий хутір Тростянцем. За другою версією - хутір назвали Тростянцем тому, що розташувався він на березі ставка суцільно зарослого очеретом (тростником).

 З нагоди Дня села,   в будинку культури організована фотозона, ретро виставка.

Щоб пройти на виставку, треба пройти під яскравою аркою щастя. Побачити ексклюзив ний посуд   60-х років. На виставці можна послухати  платівки на радіоприймачеві Аккорд 201 стерео, пограти на синтезаторі Юность 1122, зварити каву на примусі.  

   Від Тростянецького  СБК  прийміть  онлайн – привітання. 

Добра вам усім, здоров’я, родинного затишку. Нехай у кожній домівці панують мир і спокій, збуваються всі заповітні мрії. Зичемо всім Божого благословення, щастя та благополуччя, а також міцного здоров’я.

Наше село має дуже багату та велику історію. 

Велику вдячність  виражаємо  учасникам художньої самодіяльності  за вашу підтримку, активність, щирість та талант.  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень