A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності

Дата: 23.10.2021 16:07
Кількість переглядів: 605

 

24 по 30 жовтня 2021 року проходитиме Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності 

Мета проведення тижня: можливість акцентувати увагу на питаннях медійної освіти, її покращення, а також вміння користуватися інформацією.

Тема тижня: «Media and Information Literacy for the public good ? Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».

 

Відповідно до ініціативи Організації Об`єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) від 2012 року щоосені проходить Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності (GlobalMILWeek), який також відзначається і в Україні.

Медійна та інформаційна грамотність, за концепцією ЮНЕСКО, об’єднує три взаємопов’язані комплекси компетенцій:

  • інформаційну грамотність – вміння знаходити, аналізувати, використовувати інформацію;

  • медіаграмотність – вміння отримувати доступ до медіа, а також створювати контент для самовираження та спілкування;

  • технологічну/цифрову грамотність – передбачає вміння користуватись сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей.

 

З метою підвищення рівня медіграмотності можна використовувати матеріали Національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр», який ініційований та реалізується Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Фільтр - це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України, який був заснований у 2021 році. Медіаграмотність є необхідною навичкою XXI століття для кожної людини у споживанні будь-якої інформації:новин, соціальних медіа та навіть у щлденному спілкуванні. В Україні вже реалізоувано чимало актуальних  та важливих ініціатив з розвитку критичного мислення на нацональному та регіональному рівнях.

Сьогодні ми живемо у світі з різким збільшенням доступу до інформації та онлайн спілкування. Інтернет, без сумнівів, став ядром інформації. Серед шаленого потоку інформації людям може бути важко визначити, що таке достовірна інформація, а іноді й незрозуміло, як варто на неї реагувати, ділитися та коментувати. Це все ускладнюється кризою COVID-19, коли дезінформація та фейки сміливо розгулюють Мережею. 

Найактивнішою, але досить вразливою групою серед користувачів Інтернету є молоді люди. Молодь є основним користувачем інформації та генератором нових комунікаційних технологій. І сьогодні дуже важливо підтримати нові покоління для ефективного та медіаграмотного використання потоків інформації.

ЮНЕСКО закликає заохочувати молодь усвідомлено відноситися до інформації, аналізувати її перед тим, як споживати чи поширювати.

Для підвищення інформаційної грамотності радять молодіжних організаціям організовувати короткі вебінари та дискусії / дебати в рамках своїх молодіжних мереж. Заохочувати молодь до ведення блогів про медіа та інформаційну грамотність та міжкультурний діалог.

Глобальна пандемія, яка зараз триває, спонукає суспільство активніше застосовувати цифрові технології в повсякденному житті та на роботі, підтверджує важливість медійної та інформаційної грамотності в епоху цифрових технологій.

У світі постправди та жорстких реалій українського інформаційного простору медіаграмотність для кожної людини – це справді необхідний інструмент для захисті від дезінформації та фейків. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень