A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

« Чорнобиль-скорбота пам’яті людської» - історична година у Слов'яносербській бібліотеці-філії

Дата: 26.04.2021 14:23
Кількість переглядів: 775

 

 

 

Фото без опису

26 квітня 1986 року сталась страшна катастрофа в історії людства - вибух реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Долі багатьох людей різних професій - цивільних і військових, які стали свідками, учасниками, героями та жертвами Чорнобильської катастрофи, змінилися назавжди. І через 35 роки відчутні наслідки цієї фатальної аварії.

Від вибуху реактора четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи, пожежники, військові, фахівці, котрі гасили пожежу, дезактивували місцевість, споруджували захисний комплекс — саркофаг. Загалом в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало понад 3 млн. осіб, зокрема понад 600 тис. дітей, майже 90 тис. були переселені із забруднених територій.

У листопаді 1986 року було закінчено будівництво «саркофага» над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Створена 30-кілометрова територія навколо ЧАЕС, яка стала зоною відчуження.

За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров'я, у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брало участь 800 тис. осіб, серед них –весь персонал Чорнобильської АЕС.

У ліквідації Чорнобильської катастрофи одним із перших брав участь і житель нашої колишньої сільської ради . Це – Стамов Андрій Пилипович, який народився 20 грудня 1943 року в селі Олег. В 43 роки його направили до Чорнобиля. Після повернення стан його здоров’я значно погіршився, через велику дозу опромінювання. Рідні і близькі протягом 12 років боролися за його життя. Лікарі діагностували онкологічне захворювання. Помер Андрій Пилипович 17 липня 1998 року, залишивши в нашій пам’яті світлі спогади про себе.

Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф спрямований на привернення уваги до питань техногенних катастроф та довготривалих наслідків Чорнобильської катастрофи на екологію планети.

Україна щороку відзначає цей трагічний день відповідно до Указу Президії Верховної Ради Української РСР № 8985–XI від 29.03.1990 року, як День Чорнобильської трагедії (1986).

26 квітня відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН A/RES/71/125 встановлено Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

Чорнобильська катастрофа – найбільша в історії світової ядерної енергетики.

Трагедія залишила опалимий слід у серцях усіх українців. Ті, хто з перших хвилин катастрофи стали на боротьбу з невидимим ворогом – справжні герої. Ліквідатори Чорнобильської катастрофи – приклад самопожертви та повної самовіддачі. Без обдумувань кинулись на порятунок рідної землі та співгромадян. Ваша боротьба заслуговує найщиріших слів подяки не тільки українців, а й усієї Європи.

На жаль, для багатьох ліквідаторів це був останній бій. Низько схиляємо голови перед пам’яттю усіх, хто ціною власного життя відвів біду від майбутніх поколінь. Пам'ять про героїв-чорнобильців назавжди залишиться у наших серцях. Їхній подвиг є прикладом життєвої мудрості та громадянської позиції для нащадків.

Щиро бажаю всім вам, вашим рідним та близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди зігріває й надихає вас людська подяка за ваші добрі справи.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень