A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Оголошено Всеукраїнський конкурс-огляд творчих робіт “Збережемо спадщину – збережемо Україну”

Дата: 20.04.2021 09:18
Кількість переглядів: 1112

Фото без опису

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури оголошує умови традиційного конкурсу “Збережемо спадщину – збережемо Україну”. Цього року збільшена кількість номінацій нашого Конкурсу, розширено діапазон можливостей творчих проявів його учасників, з’явилася можливість створити творчі конкурсні роботи із застосуванням учнями гаджетів та інших сучасних пристроїв.
Ми бажаємо успіху кожному, хто долучиться до конкурсу і сподіваємося, що наше молоде покоління продемонструє високу якість знань історії, пам’яток своєї місцевості та реалізує в конкурсних роботах усі свої творчі таланти. 

          ПОЛОЖЕННЯ
про Всеукраїнський конкурс–огляд творчих робіт
«Збережемо спадщину – збережемо Україну»

  1. Загальні положення
    Всеукраїнський щорічний конкурс-огляд творчих робіт дітей та юнацтва «Збережемо спадщину – збережемо Україну» (далі – Конкурс), у 2021 році проводиться Українським  товариством охорони пам’яток історії та культури у співпраці з  Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка, громадськими організаціями «Інвестиції у спадщину і культуру» та  “Зодче Коло”, за підтримки Міністерства освіти і науки України,  Міністерства культури та інформаційної політики України та Департаменту сталого розвитку та внутрішніх комунікацій АТ “Укрзалізниця”.
    Конкурс спрямований на залучення дітей, підлітків та студентства до вивчення історичної спадщини, формування дбайливого ставлення до історичних та культурних пам’яток, заохочення їх до мистецького самовияву та саморозвитку,  досконалого володіння українською мовою, розвитку креативного мислення та вміння висловлювати й аргументувати свою думку з позицій актуальності та необхідності збереження національного культурного надбання в різних його формах.
  2. Цілі та завдання Конкурсу
    2.1. Виховання у дітей та молоді історичної пам’яті, формування почуття патріотизму, глибокої поваги до історико-культурних надбань українського та інших народів, що проживають на території України.
    2.2. Моральне та естетичне виховання молоді.
    2.3. Виявлення творчих можливостей дітей та молоді у відображенні своїх почуттів, вражень від пізнання та вивчення, ознайомлення із пам’ятками історії та культури, з історією та легендами, пов’язаними з ними, у вигляді малюнків, літературних творів, відеосюжетів.
  3. Учасники Конкурсу
    3.1. В Конкурсі можуть брати участь діти та молодь до 18 років.
    3.2. Учасники Конкурсу поділяються на три вікові категорії: 1 категорія – автори робіт віком до 9 років включно; 2 категорія – автори робіт віком від 10 до 14 років включно; 3 категорія – автори робіт віком від 15 до 18 років включно. В номінаціях “відео” та “цифрова ілюстрація” приймають участь 2 та 3 вікові категорії.
  4. Вимоги до творчих робіт
    4.1. Джерелом для створення творчих робіт виступають відомі, невідомі або маловідомі широкому загалу пам’ятки історії та культури України, які розташовані в регіонах проживання учасників чи поблизу них.
    4.2. До Конкурсу приймаються роботи, виконані чи створені (у випадку літературного твору) особисто учасником. Один учасник має право заявити до участі по 1 роботі в 2 номінаціях.
    4.3. Творча робота супроводжується етикеткою та анотацією. Етикетка містить наступну інформацію: місце розташування пам’ятки, її назва, назва самої творчої роботи, її розміри, техніка чи стиль виконання, номінація; прізвище, ім’я та вік (дата народження автора); назва школи, району, області. Етикетка надійно прикріплюється до роботи. В анотації потрібно коротко описати місце розташування, параметри та характеристику пам’ятки, зображеної на малюнку. Для зображення можуть використовуватися не лише відомі та зареєстровані пам’ятки історії та архітектури, а й старі будівлі, які збереглися у Вашому регіоні (наприклад: найстаріша хата в селі, будівля у Вашому місті, яка має свою історію, будинок чи об’єкт, який має відношення до Вашої родини з описом  історії родинної чи особистої).
    Всі супроводжувальні  матеріали до творчих робіт (етикетки, описи, анотації тощо), літературні твори, відеосюжети  виконуються українською мовою.
    Всі роботи повинні мати інформацію щодо автора, школи, вчителя та інш. (форма додається) у вигляді етикетки або напису на творі в правому нижньому кутку довжиною 8 см.
    Літературні твори надсилаються у форматі PDF та DOCX./DOC.(для перевірки на плагіат) з приміткою «на конкурс, літературний твір».
    4.4. Номінації та вимоги до творів:
    4.4.1. Малюнок.
    Малюнок повинен бути виконаний на спеціальному папері для малювання форматом не менше А3, в любій техніці, кольоровими фарбами, носити сюжетний характер із зображенням груп людей чи окремих постатей, одягнених у стилізований одяг, який відповідає епосі та періоду побудови тієї історичної пам’ятки, яка буде зображена на малюнку.
    В анотації, що додається до малюнку, бажано описати особисту візію вибору саме цієї пам’ятки, фото та її коротку історію.
    4.4.2. Літературний твір.
    Пропоновано написати казку, міф, легенду  в літературній формі (обмежень щодо віку у виборі форми твору немає) про історичну чи культурну пам’ятку, яка є у Вашому регіоні. Персонажі, дійові особи для літературного твору обираються самостійно авторами.
    Обсяг літературного твору – від найменшого і до 10 друкованих сторінок тексту.
    За бажанням автори літературних творів можуть супроводжувати свої твори світлинами чи малюнками об’єктів, довкола яких розгортаються події в їх творі.
    4.4.3. Відеосюжет.
    Приймаються до розгляду відеосюжети, виконані учасниками будь-якого віку. Тривалість сюжету – до 7 хвилин. Відео може бути створено за допомогою будь-якого пристрою. Відеоробота має бути горизонтальною. Звук має бути чітким, без “провалів” і шуму. У відео має бути об’єкт або зображення історичної чи культурної спадщини (картина, ікона, будинок, маєток, замок, руїни, курган тощо), розповідь про нього або події/особистості пов’язані з ним у довільній формі. Об’єкт або його зображення має бути у кадрі не менше 3хв. Відеоролик має бути інформативним.
    Додаткових анотацій до відеоматеріалу надсилати не потрібно. Весь вихідний матеріал повинен бути в сюжеті.
    Робота над сюжетом може бути як індивідуальна так і командна. Кількість учасників у відео на оцінювання не впливає.
    Учасник розміщує свій ролик на власному ресурсі (YouTube канал,Google Диск, тощо) та надсилає посилання на електронну адресу Конкурсу ukrspadokkonkurc@gmail.com
    4.4.4. Цифрова ілюстрація
    Приймаються до розгляду роботи створені в комп’ютерних графічних програмах/додатках за допомогою будь-якого гаджету. Малюнок має носити сюжетний характер із зображенням груп людей чи окремих постатей, одягнених у стилізований одяг, який відповідає епосі та періоду побудови тієї історичної пам’ятки, яка буде зображена на малюнку.
    Робота на конкурс надсилається  у форматі JPEG  1985 x 1403 пікселів. Якщо робота проходить у фінал – цифровий малюнок  повинен бути наданий у форматі JPEG, TIFF. Розмір зображення повинен мати мінімальну роздільну здатність  300 пікс/дюйм.  Розмір JPEG зображення не має перевищувати 10 Мб.
          В анотації, що додається до ілюстрації окремим файлом, бажано описати особисту візію вибору саме цієї пам’ятки, фото та її коротку історію.
    4.4.5. Скульптура малих форм з глини може бути будівлею історичної пам’ятки або носити сюжетний характер із зображенням груп людей чи окремих постатей, одягнених у стилізований одяг, який відповідає епосі та певному періоду.
           Фото роботи на конкурс надсилається в кількох ракурсах.
    В анотації, що додається до ілюстрації окремим файлом, бажано описати особисту візію вибору саме цієї пам’ятки, фото та її коротку історію.
    5. Термін та умови проведення
    5.1. Конкурс проводиться з 18 березня до 17 грудня 2021р.
    5.2. Конкурс  проводиться у три етапи:

I-й етап – Особи, які бажають взяти участь в Конкурсі, реєструються на сторінці Фейсбук Конкурсу Всеукраїнський конкурс “Збережемо спадщину – збережемо Україну” до 15 травня  2021р.
        Прийом робіт відбувається з 16 травня до 15 липня 2021р. Фото творчих робіт (об’ємні роботи – в кількох ракурсах, площинні – в одному ракурсі).  та пам’ятки надсилаються на електронну адресу Конкурсу ukrspadokkonkurc@gmail.com
        В темі листа вказуються НОМІНАЦІЯ, ВІКОВА КАТЕГОРІЯ, ПІБ учасника. Послідовність важлива. Приклад: Малюнок, 3, Шевченко А.М.

II-й етап – відбірковий (з 16 липня  по 30 серпня 2021р.) члени Журі та Оргкомітету відбирають роботи за представленими матеріалами для участі в Конкурсі. Автори робіт сповіщаються про результати відбору електронною поштою, що вказана в Заявці,  не пізніше  30 серпня 2021р. Роботи Відбіркового етапу будуть представлені на сторінці Fb конкурсу для голосування. Робота з кожної номінації, яка набере найбільше лайків – отримує окремий приз.

До 30 вересня 2021р. учасники, що пройшли II етап Конкурсу та отримали повідомлення, надсилають оригінали творчих робіт Новою Поштою, відділення №31  або привозять особисто на адресу: 01015, Україна, м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 19, ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури».
Отримувач і консультант -Мазур Людмила Олександрівна, моб.тел. 067-269-65-03; 066-006-70-84.

III-й етап – заключний, з 1жовтня до 17 грудня 2021р.  оформлюється  виставка представлених творчих робіт у виставковій залі Галереї «Печерська» ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», 01015, Україна, м. Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 19.
       Підведення підсумків Конкурсу, відкриття виставки та нагородження учасників  – 17 грудня 2021р.  (п’ятниця)  о 12 годині. На ці урочистості запрошуються автори робіт, шо пройшли 2-й відбірковий етап і увійшли в експозицію виставки, їх батьки та вчителі, чиї учні пройшли 2-й етап.
5.3. Списки учасників Конкурсу розміщуються на офіційних сайтах співорганізаторів конкурсу.
5.4. Конкурсні роботи оцінюються за такими критеріями: відповідність роботи тематиці Конкурсу; оригінальність та оформлення; ступінь самостійності автора під час виконання роботи; якість роботи; інформативність.
5.5. Для проведення Конкурсу створюється Журі, до складу якого входить керівництво організаторів Конкурсу.
5.6. Робота Журі базується на основі рівності всіх членів. Рішення Журі приймаються голосуванням, оформлюються протоколом та завіряються підписами.
5.7. Журі визначає I, II та ІІІ місця переможців у трьох вікових категоріях. Переможці Конкурсу урочисто нагороджуються Дипломами та цінними подарунками, вчителі, чиї учні отримали Дипломи, нагороджуються Подяками.
5.8. Автори  робіт,  які пройшли ІІ-й відбірковий етап, але не стали переможцями, нагороджуються Дипломами, вчителі, чиї учні отримали Дипломи, нагороджуються Подяками.
5.9. На офіційних інтернет ресурсах організаторів Конкурсу та Фейсбук-сторінці Конкурсу розміщується фото кращих робіт переможців Конкурсу з відповідними коментарями про автора.
5.10. Всі права на роботи, надіслані на Конкурс, переходять до організаторів Конкурсу. Роботи не підлягають поверненню авторам. Роботи можуть бути використані в редакціях журналів для виготовлення друкованих матеріалів та тиражування, висвітлені на сайтах організаторів під час проведення конференцій, семінарів, нарад, презентацій, виставок для реалізації на благодійних аукціонах, транслюванні на телебаченні, а також для передачі в дитячі будинки, реабілітаційні центри, соціальні заклади тощо.

Тим, хто не зможе приїхати на відкриття виставки та нагородження, Дипломи та Подяки надсилаються Новою поштою за місцем проживання (учасник Конкурсу в Заявці повідомляє номер відділення Нової пошти та її адресу; прізвище, ім’я, по-батькові та телефон отримувача).
6. Прикінцеві положення
6.1. Витрати, пов’язані з виконанням та надсиланням робіт, з проїздом на відкриття виставки, з отримання поштою Дипломів та Подяк здійснюються за кошт учасників або меценатів.
6.2. Організаційний комітет та Журі затверджуються організаторами Конкурсу.

P.S.Етикетки, анотації та інформація щодо роботи та автора мають містити:
Назву пам’ятки, рік створення, місце розташування об’єкта, номінацію, прізвище й ім’я автора твору, його вік, назву навчального закладу, в якому навчається автор, прізвище, ім’я, по-батькові  вчителя, місце проживання автора.
Зразки етикеток:


Андріївська церква,  1767р., м.Київ

(нарис)

 

Автор: Микитенко Андрій, 15 років,

учень Київської школи №10

Керівник Надзюк  Ганна Іванівна

Ужгородський Хрестовоздвиженський кафедральний греко-католицький собор, 1646р, м.Ужгород

(малюнок пам’ятки)

Автор: Андрієвська   Діана, 11 років,

учениця Ужгородської школи №10 Закарпатської області

Керівник – Мелешко  Олена

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень