Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ

Дата: 01.12.2020 15:00
Кількість переглядів: 650

Фото без опису

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 01 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.


Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

СНІД - синдром набутого імунодефіциту - це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який вражає клітини крові, так звані СД4-лімфоцити, що забезпечують гомеостаз організму людини і захищають його від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин та інших уражень. Внаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушкодження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. Хвороба розвивається повільно, протягом 8-12 років і закінчується клінічною картиною, яку назвали СНІДом. До цього часу СНІД залишається невиліковною хворобою.

Всього з 1987 року в Україні зареєстровано 346 454 нових випадки ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 50 691 людина. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька області, а також Київ.

Безоплатні швидкі тести на ВІЛ є в усіх регіонах України, їх можна пройти як у спеціальних центрах (https://www.aidsmap.com/european-test-finder#ua), так і у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передачі, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, отримати інформацію про організації, де можна отримати іншу допомогу, тощо. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин - підготовка і забір крові з пальця, 10 - очікування результату.

Якщо ВІЛ-інфекцію діагностувати вчасно, можна оперативно розпочати антиретровірусну терапію і надати необхідне лікування пацієнту і таким чином гарантувати людині якісне та повноцінне життя. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією.

Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань.

 

Заклади освіти, культури Великоплосківської ОТГ долучилися до відзначення Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом. Були проведені виховні години з елементами тренінгу з використанням інноваційних технологій у Новосавицькій ЗОШ I-II ступенів «Хто попереджений – той захищенний»,  у Тростянецькій ЗОШ I-III ступенів «Що таке СНІД», у Великоплосківському ОЗО ««СНІД – біда людства» , «ВІЛ/СНІД – ти маєш знати».

Проведені бесіди медичних працівників з населенням громади  про основні поняття щодо ВІЛ, шляхи передачі ВІЛ-інфекції та методи профілактики, які зменшують схильність молоді до ризикованої поведінки і сприяють вибору здорового способу життя.

Практичні заняття психолога Великоплосківського ОЗО  дали змогу ознайомити учнів з сучасним станом проблеми ВІЛ/СНІД у світі  та Україні, і пріоритетом  здорового способу життя і розуміння шляхів розповсюдження ВІЛ, є гарантом запобігання ризику захворіти.

Бібліотекарі закладів освіти, культури громади організували книжкові виставки "СНІД: знати, щоб жити".



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень