A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

День пам'яті жертв голодоморів

Дата: 27.11.2020 14:51
Кількість переглядів: 3217

Фото без опису

Голодомор 1932-1933 років – жахлива трагедія українського народу.

Він  охопив період з квітня 1932 року по листопад 1933 року. За ці 17 місяців було вбито понад 7 мільйонів людей в Україні і 3 мільйони українців поза її межами, в регіонах, що історично були заселені українцями: Кубань, Північний Кавказ, Нижнє Поволжя та Казахстан. Пік Голодомору припав на весну 1933 року. В Україні від голоду щохвилини вмирало 17 людей, 1 400 – щогодини, понад 30 тисяч – щодня... Питання кількості людських втрат України від Голодомору досі залишається відкритим.

Реальні цифри загиблих замовчувалися, що підтверджується наданим владою розпорядженням не реєструвати смерть дітей у віці до одного року. Українці у віці від 6 місяців до 17 років становили близько половини всіх жертв Голодомору. У зв'язку з цим, середня тривалість життя українців у 1933 році становила 7,3 року в чоловіків і 10,9 років у жінок. За всю історію людства подібних показників ніде не було зафіксовано.

За антиукраїнською спрямованістю та масштабністю застосування, голод 1932-1933 років виявився найжахливішою зброєю масового знищення та соціального поневолення населення України, якою скористався тоталітарний комуністичний режим.Тобто Голодомор в Україні став соціально-гуманітарною катастрофою глобального масштабу.

Наслідком злочину геноциду, окрім фізичного вбивства мільйонів людей, стало руйнування традиційного українського устрою життя. Голод став зброєю масового біологічного знищення українців, на довгі десятиліття порушив генетичний фонд народу, призвів до морально-психологічних змін у свідомості українців. Традиційна культура та народні звичаї зазнали деформації. Голодомор повністю змінив звичний порядок господарювання на селі. На десятки років українські селяни були зведені до становища безправних колгоспників, позбавлених паспортів та пенсій.

Із послабленням комуністичного контролю над суспільним життям у другій половині 1980-х років відновлюється пам'ять про Голодомор. З 1993 року в Україні на державному рівні відбувається вшанування безневинних жертв Голодомору. У листопаді 2008-го в Києві було споруджено Національний меморіал жертв Голодомору. Загалом в Україні встановлено понад 7.100 меморіалів, пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених жертвам Голодомору. Щороку в четверту суботу листопада українці запалюють свічки як символ пам’яті про вбитих голодом.

Пам'ять про Голодомор стала невід’ємною частиною національної пам’яті українського народу.

 

Голодомор 1932-1933 років – страшна трагедія в історії нашої держави, яка забрала життя мільйонів людей. Невідома навіть точна цифра. Щоб не повторилися такі події, ми повинні знати і пам’ятати про них.

І тому, щоб ознайомити учнів з трагічним минулим нашого народу,  навчити бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки та виховувати  здатність  на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів співвітчизників у Слов’яносербському НВК були проведені виховні заходи: інформаційна хвилинка «Історія квітки незабудьки, як символа Голодомору» - класний керівник Задніпряна А. М. (2 клас, Слов’яносербський НВК; урок пам’яті «Не забудь!» - класний керівник Мордванюк І.М. (3 клас, Слов’яносербський НВК);  лінійка пам’яті «Україна пам’ятає!» - педагог-організатор Шпак І.М.(Слов’яносербський НВК).

Вшановуючи пам'ять жертв Голодомору в Тростянецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів пройшло ряд заходів.Учні 3 класу  не залишилися осторонь:послухали розповідь Градусової М.Ю. про ті лихі часи, переглянули мультфільм "Голодний дух", виготовили квітку-незабудьку, символ Голодомору. Кожен учень прикріпив на "Пано памяті" власноруч виготовлену  квітку незабудку промовляючи слова "Не забуду!".

Класоводи 2-4 класів  Іванова М.М. та Ізбаш Т.С.провели тематичний захід  "Свічка пам'яті".  На заході діти переглянули   мультфільм про Голодомор «Історія про дівчинку, яка наступила на хліб», зробили символ квітку -  незабудьку,  свідомо  пом'янули пам'ять невинних жертв Голодомору 1932-33 рр. хвилиною мовчання. 

Пройшла також година пам'яті жертв Голодомору "Дзвони скорботи" у 9 класі- класний керівник Знакован І.І. Учні  читали вірші, спогади очевидців тієї страшної трагедії, переглянули відеоролик Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомори», підготували історико- літературний монтаж.

В 7 класі  було проведено виховний захід присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. Метою заходу було поглибити знання учнів про Голодомор; його причини та наслідки; виховувати почуття стурбованості кожного долею невинних жертв; навчати сприймати чужу біду, чужий біль як свої власні; сприяти пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни. Спогади та віршовані рядки про Голодомор викликали сльози, а ще сум, біль, співчуття до очевидців тих подій. Розуміння, співчуття свідчать про те, що підростаюче покоління усвідомлює весь страх тих подій. Класний керівник Шульгіна Г. Р.  закликала всіх зберегти пам'ять про трагічні сторінки історії нашої держави для майбутніх поколінь та запалити свічку пам'яті 28. 11. 2020р.

27листопада 2020 року у Новосавицькій сільській бібліотеці філії було проведено спільно з Новосавицьким сільським Будинком культури Годину пам'яті з учнями 9-го класу, "Пом'янемо мільйони замучених голодом"до Дня пам'яті жертв Голодомору.

Був запрошений учитель зарубіжної літератури Скавронік Володимир Миколайович, який розповів баладу про Голодомор .А також було показано відеоролик  "Великий голод 1932-1933років в Україні забрав життя від 7 до 10 мільйонів невинних людей "...

27 листопада в будинку культури спільно з Слов'ян осербським НВК було проведено виховний захід "Згадуємо Пам'ятаємо Не забуваємо" до дня пам'яті жертв голодомору.

Під час заходу було переглянуто відеоролик тих важких часів голодомору, та виступ учнів сьомого класу.

Озиратися в минуле треба кожному. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не роблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу. Аби трагедіїя народу не повторювалась необхідно, щоб ваші руки були міцними,надійними, голови - світлими, а серця благородними!

До Дня пам’яті жертв Голодомору у Великоплосківському БК було проведено відкриту виховну годину «Це остання хлібина, остання…» з метою вшанування пам’яті жертв голодомору, донесення до школярів масштабів жорстокості, з якою винищували український народ, виховання особистої стурбованості кожного за події тих років.

Від озвучених та проілюстрованих фактів на очах з’являлися сльози.

Під час акції “Запали свічку” школярі вшанували пам’ять померлих під час Голодомору хвилиною мовчання.

В сільських бібліотеках-філіях були організовані книжкові виставки до Дня пам’яті жертв голодоморів.

Була проведена акція «Запали свічку» 28.11.2020 року серед жителів громади.

Збережемо пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень