Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Патронат - це соціальна послуга, яка підтримує дитину та її сім'ю!

Дата: 13.11.2020 15:04
Кількість переглядів: 463

 

Фото без опису

Найперше нагадаємо, що патронат – це послуга, яку отримує дитина та її сім’я, які потрапили у складні життєві обставини. Це тимчасове влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя для реабілітації та догляду, поки з її батьками працюють соціальні служби. Маємо розуміти, що патронат – це не форма сімейного виховання, так як його мета – повернення дитини в сім’ю, або пошук іншої сім’ї для неї, у випадку, якщо повернення не можливе. Також патронат – це офіційне працевлаштування для вихователів та можливість знайти своє покликання. Держава надає можливість кандидатам в патронатні вихователі пройти необхідне навчання, гарантує заробітну плату й кошти на утримання дитини. І, що найголовніше, патронат – це про команду роботу в інтересах дитини, до якої долучені фахівці, які підтримують дитину та працюють з її сім’єю, патронатні вихователі, батьки дитини, аби кожна дитина зберігала своє право на виховання в сім’ї. Про роботу спеціалістів, виклики та переваги послуги патронату і, звичайно, як стати патронатним вихователем – ми розповімо просто зараз. Для нас важливо аби ви знали, як можна допомогти тим, хто поруч!

Патронатний вихователь – це людина, яка пройшла навчання та здійснює догляд і реабілітацію тимчасово влаштованої дитини, несе відповідальність за життя дитини і допомагає подолати складні життєві обставини. Під час навчання ми вивчаємо що таке послуга патронату, вікові особливості дітей, розбираємо травму та як з нею працювати, бо дитину ж забрали з сім’ї і вона точно має проблеми. Також ми говоримо про роль кожного члена сім’ї. Найважливіше навчання – це робота із членами команди. Місцевий лікар, працівник поліції, соціальної служби та патронатний вихователь разом працюють на повернення дитини. Патронатний вихователь є ключовою ланкою між дитиною та її сім’єю.

Дитину ніколи не повернуть у сім’ю, де їй загрожуватиме небезпека 
Сім’я дитини береться під соціальний супровід, щоб подолати всі непередбачувані обставини: втрата роботи батьками, невідповідні житлові умови, хвороба, пошук нового житла, різноманітні залежності. Соціальні працівники за весь час перебування дитини під патронатом, допомагають батькам виправити ситуацію, яка склалася. Вони разом шукають роботу, готують документи, збирають кошти на ремонт житла, забезпечують психологічною допомогою чи реабілітацією. Якщо ж команда фахівців бачить, що батьки не готові змінюватися: не виправляються, не відвідують дитину, не цікавляться нею, то починають працювати на позбавлення батьківських прав та пошук нової сім’ї або сімейних умов. Тоді вони працюють вже з дитиною і патронатний вихователь пояснює, що скоро на всіх чекатимуть зміни.

Якщо ви хочете надавати допомогу дітям професійно, отримувати гідну зарплату та мати трудовий стаж, дізнавайтеся про цю послугу більше у місцевих центрах соціальних служб для дітей, сімей та молоді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень