УВАГА ! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Останнім часом в Україні та Одеській області почастішали випадки отруєння дикорослими грибами.
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.
Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи органів людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку , та нирки.
Аналіз випадків отруєнь грибами в Одеській області показав, що отруєння обумовлені вживанням свіжих дикорослих грибів, які було придбано в місцях стихійної торгівлі , на агропродовольчих ринках, а також зібрані власноруч. За останній тиждень зареєстровано 34 особи постраждалих від отруєння дикорослими грибами, із них близько 25% - це діти віком від 3х до 17 років, хоча дітям до 12 років взагалі не рекомендується вживати гриби.
Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин , через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.
Основні ознаки отруєння грибами :
- нудота, блювання , різкий біль в животі, діарея;
- запаморочення, зниження пульсу , підвищення температури тіла ;
- задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення .
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103 !
Профілактика отруєння грибами :
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
2. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів.
3. Збирайте лише добре знайомі вам гриби , за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
4. Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.
5. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
6. Не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
7. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
9. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
З повагою Великомихайлівське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області.