Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

УВАГА ! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Дата: 11.11.2020 11:35
Кількість переглядів: 502

 

     Останнім часом в Україні та Одеській області почастішали випадки отруєння дикорослими грибами.

    Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини.      

    Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи органів людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку , та нирки.

    Аналіз випадків отруєнь грибами в Одеській області показав, що отруєння обумовлені вживанням  свіжих дикорослих грибів, які було придбано в місцях стихійної торгівлі , на агропродовольчих ринках, а також зібрані власноруч. За останній тиждень зареєстровано 34 особи постраждалих від отруєння дикорослими грибами, із них близько 25% - це діти віком від 3х до 17 років, хоча дітям до 12 років взагалі не рекомендується вживати гриби.

    Ознаки отруєння грибами можуть виникнути вже через 30 хвилин , через 2-3 години після споживання, так і протягом декількох днів.

Основні ознаки отруєння грибами :

- нудота, блювання , різкий біль в животі, діарея;

- запаморочення, зниження пульсу , підвищення температури тіла ;

- задуха, судоми,  відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- поява галюцинацій та марення .

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря або телефонуйте 103 !

Профілактика отруєння грибами :

1. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

2. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтесь від споживання таких грибів.

3. Збирайте лише добре знайомі вам гриби , за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

4. Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.

5. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

6. Не збирайте гриби в посушливу погоду,  у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

7. Ніколи не куштуйте сирі гриби.

8. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

9. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.                                             

                                         З повагою  Великомихайлівське районне управління  Головного управління  

                                                                            Держпродспоживслужби в Одеській області.     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень