A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Будьте обережні: жертвою торгівлі людьми може стати кожен!

Дата: 31.07.2020 15:23
Кількість переглядів: 659

Щороку наші співгромадяни, які невдоволені рівнем заробітної плати в Україні або відсутністю роботи, намагаються виїхати в інші країни у пошуках більш гідних умов життя. Прагнучи одержати роботу за кордоном, більшість з них не підозрюють про те, що легально працевлаштуватися в багатьох країнах Європи не так і просто і зробити це можна через Державну службу зайнятості або фірми з працевлаштування, які мають відповідні ліцензії Міністерства соціальної політики України.

Часто нехтуючи елементарними правилами здорового глузду, люди потрапляють у тенета торгівців людьми. Існує безліч сфер експлуатації людей. Для жінок це можуть бути вимушений шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві, промисловому або сільськогосподарському секторах, примусове сурогатне материнство, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництві, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві й порнобізнесі. Зафіксовано випадки примусу людей до участі в збройних конфліктах, примусової трансплантації органів. Людей також використовують як наркокур'єрів і перевізників фальшивих грошей. Найпоширеніші форми експлуатації – це трудова і сексуальна.
Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів та проїзних квитків.     Відповідно до сучасного визначення «торгівлі людьми» вона визначається і без ознаки перетинання державних кордонів. Адже є велика кількість випадків «внутрішньої» торгівлі людьми, що відбувається під час переміщення людей з одного регіону в інший у межах однієї країни. Такі особи страждають від насильства не менше тих, кому доводиться перетинати кордон.
Пропонуємо Вам рекомендації, які допоможуть уникнути рабства:
• завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицію працевлаштування, навчання або відпочинку, навіть якщо людина, яка її пропонує, добре знайома! 
• з проблем, пов'язаних з торгівлею людьми звертайтесь:
- на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501, короткий номер 527 (дзвінкі безкоштовні з мобільних телефонів в Україні);
- до Міністерства закордонних справ України за телефоном (044) 238 16 57;
- до Укрбюро Інтерполу (стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном) за телефоном (044) 256 12 53;
- до Департаменту боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України (постраждалим за кордоном або в межах України)  за телефоном  (044) 374 37 85;
-  на Урядову гарячу лінію: (044) 284-19-15).
У разі працевлаштування за кордоном:
-  Обов’язково переконайтесь, що запропонована робота за кордоном має законний статус. 
- Особисто зверніться до представництва тієї країни, в якій пропонується робота чи подорож.
-  Нікому ніколи  не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску. Паспорт є Вашим ідентифікаційним документом,  і він повинен завжди бути у Вас. Якщо  Ви  загубили свій паспорт за кордоном або ж його відібрали у Вас силою, зверніться до посольства або консульства України у відповідній країні.
-  Ще до виїзду зробіть копії всіх важливих документів -  паспорта,  страхового полісу та будь-яких інших документів, пов’язаних із поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, бажано залишити копії  рідним та/або друзям в Україні.
- Запишіть контактну інформацію організацій, які можуть допомогти Вам захиститись від зловживань. Цей перелік контактної інформації має включати амбасади/консульства України за кордоном та, якщо можливо, урядові та неурядові організації, які займаються захистом прав мігрантів у відповідній країні призначення.  В скрутній ситуації потрібно негайно зв’язатись зі співробітниками відповідної установи.
-  Не можна  виїжджати із країни, доки  не матиме чіткої контактної інформації про місце, де будете працювати та про безпечне й надійне місце проживання. Повідомте рідних та/або друзів про детальне місце Вашого подальшого перебування за кордоном, залиште їм детальну інформацію про роботодавця. Цю інформацію потрібно надати щонайменше  трьом рідним та близьким людям!
-  Ознайомтесь з правами працівників та мігрантів у відповідній країні призначення; у більшості країн встановлені стандарти мінімального рівня оплати праці, максимальної тривалості робочого дня та компенсацій у випадку нещасних випадків на виробництві.
- Запитайте свого закордонного роботодавця про медичне обслуговування та соціальний захист, на які можете розраховувати. Пам’ятайте, що роботодавці мають обов’язки перед своїми працівниками.
-   Запишіть перелік умов угоди з роботодавцем, щоб до виїзду чітко усвідомити свій зиск від працевлаштування за кордоном та свої обов’язки.
Тож, приймайте рішення виважено, реально оцініть усі переваги та недоліки закордонних вояжів. Можливо, не варто ризикувати, нехтувати родинними цінностями, залишати напризволяще стареньких батьків, позбавляти батьківської любові діточок у гонитві за зеленою купюрою. Не покидайте рідного дому! Працюйте в Україні! Пам'ятайте, доки живете на рідній землі, Ви вільні у своєму виборі! Ваша цілеспрямованість, активність, знання та праця не залишаться неоціненими і неодмінно допоможуть знайти гідне місце у суспільстві.

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень