A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великоплосківська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Братські могили - свідки трагедії людства

Дата: 07.05.2020 00:25
Кількість переглядів: 862

Фото без опису

   Війна… Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не кожній родині в Україні . Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Для України ціна тієї перемоги  жахлива - мільйони людських життів, зруйнована економіка. Кожен другий воїн поліг у боях, кожен другий з тих, хто залишився у живих, був поранений.  

   Війна охопила всю територію України, не обминула вона й нашого села, яке після трирічної окупації було визволено.

   ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: В течение 11 апреля 1944 р. на Тираспольском направлении наши войска с боями продвигались вперёд и овладели в том числе крупные населённые пункты Кассель, Плоское, Славяносербка, Гребеники.                                                                                                                  

    І ось настала тиша, прийшов на нашу землю мир довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною людського життя. Чимало наших односельців не повернулися в свої домівки. Їхні імена, разом з іншими  загиблими і захороненими в с. Слов’яносербка, викарбувані на меморіальних дошках біля братської могили.

Фото без описуФото без опису

Воины погибшие в годы ВОВ 1941-1945гг. и похоронены в братской могиле села Славяносербка.
  Фото без опису

Воины-односельчане погибшие в Великой  Отечественной войне 1941-1945гг. по Славяносербскому сельскому совету.

    Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

 

Ковченко Іван Феофанович

учасник першого  військового параду 24 червня 1945 року в м. Москва

Фото без описуФото без опису

 

   В роки війни в селі  Слов’яносербка діяв шпиталь, який знаходився на сьогоднішній вулиці Шкільна у будинку 42. Померлих від ран воїнів хоронили на сільському кладовищі.

   Зі спогадів жительки  нашого села Кухтик Ганни Григорівни (нині Дарадур) в 1953-1954 роках було перезахоронення воїнів з сільського кладовища в братську могилу, яка була розташована в центрі села по вулиці Шкільна неподалік від кладовища та церкви.

    В 1955 році  до дня святкування  десятиріччя Перемоги був встановлений обеліск на братській могилі силами жителів села, як свідка найстрашнішої в історії людства війни.

Фото без опису

На  світлині  Кухтик Г.Г., Матенко М.М., Чернега В. Л.

9 травня 1955 року.

 

   За даними звіту голови виконавчого комітету Слов’яносербської сільської ради Чернеги Петра Леонтійовича  від 26 жовтня 1972 року: «В селі Слов’яносербка за кошти колгоспу «Радянська Україна» встановлений пам’ятник - надгробник загиблим воїнам-визволителям. Скульптор Фішер. А також виготовлені за зібрані кошти жителів сіл Слов’яносербка, Антоно-Ковач, х. Олег меморіальні дошки з викарбуваними прізвищами загиблих воїнів, що брали участь у визволенні нашого села, і загиблих воїнів-односельців у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.»

   Покладання квітів до незавершеного пам’ятника загиблим воїнам (весілля місцевих жителів Драганової Алли Олексіївни та Швидкого Василя). На цій світлині видно уже закладений фундамент майбутнього пам’ятника.

Фото без опису

30 квітня 1972 рік.

 

   Постійно учні, трудовий колектив місцевої школи, працівники сільської ради та сільського будинку культури і бібліотеки здійснюють догляд та ремонт пам’ятника, прилеглої до нього території. На святкування дня Перемоги щороку збирається все село, щоб вшанувати пам’ять загиблих воїнів та односельців, які загинули, захищаючи Вітчизну, ветеранів, які повернулися живими та відбудовували зруйноване окупантами село, незважаючи на поранення, бралися за будь-яку роботу, щоб відбудувати мирне життя.

   У 2014 році по Слов’яносербській сільській раді залишилось живими лише два ветерана Великої Вітчизняної війни - це Кір’яков Василь Олексійович та Буценко Григорій Власович. За станом здоров’я вони не змогли бути присутніми на мітингу зі святкування Дня Перемоги. Тому ініціативна група на чолі з сільським головою Батуріним І.М. привітала їх за місцем проживання.    

Фото без опису

 Зустріч з ветераном Буценко Г.В. 05 травня 2014 року

 

Фото без опису

Зустріч з Ветераном Кір’яковим В.О. 10 квітня  2014 року

 

   З роками меморіальні дошки з викарбуваними прізвищами загиблих воїнів під дією природних умов руйнувалися. За ініціативи сільського голови Батуріна І. М. та депутатів сільської ради було прийняте рішення про реконструкцію пам’ятника. А саме: замінити меморіальні дошки на сучасні гранітні плити, обкласти плиткою постамент пам’ятника та могили.

В 2014 році було розпочато реконструкцію.

Фото без описуФото без опису

 

До святкування  70-ї річниці Перемоги

у 2015 році всі ремонтні роботи були завершені.

Фото без опису

 

Фоторепортаж 

08 травня 2015 року

Фото без опису

09 травня 2015 року

Фото без опису

09 травня 2016 року

Фото без опису

09 травня 2017 року

Фото без опису

09 травня 2018 року

Фото без опису

9 травня 2019 року

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень